Az osztrák Loxone cég 2008 óta szerepel a piacon okos otthon megoldásaival és mára a piac egyik vezetőjévé fejlődött megbízható, jövőálló, intelligens automatizmust a legegyszerűbb vezérléssel kombináló rendszereivel. 
Egy Loxone okos otthon egyszerűen tudja, mi a dolga, lehet reggel, vagy este, amikor főzöl, vagy szórakozásra, vagy éppen pihenésre vágysz. A rendszer azt a zenét játsza, amit hallani szeretnél, még akkor is ha ez minden helységben más és más. Megfelelő légkört biztosít a hangulati világítással és minden helységben a tökéletes hőmérsékletet állítja be. A lakásod minden szempontból egy olyan harmonikusan együtt élő otthonná válik, amely csak egy élvonalbeli intelligens automatikával elképzelhető.

A bővebben gomb megnyomása után egy kicsit részletesebben olvashatsz a rendszer fő képességeiről, alkalmazhatóságáról és némi technikai paramétereket is találsz.

lakas vilagitas

A fénykép a Loxone hivatalos oldaláról került letöltésre

Műszaki paraméterek

A technológiát tekintve egy szerver alapú rendszert rejt, amely helyi autoritásban a legmagasabb szintet képviseli. Eléri ezt úgy, hogy egy ipari PLC (programozható logikai áramkör) alapon működő célszámítógép helyi memóriában tárolja a beprogramozott algoritmusokat, melyek a házunk irányítását végzik. Ez azt jelenti sok más rendszerrel ellentétben, hogy itt nem egy szolgáltató felhőjében tároljuk a házunk adatait és paramétereit, hanem a szerverünk belső memóriájában. Részletesebben olvashatsz erről az Inspiráló blogcikkek közt, ahol a különféle okos otthon rendszereket hasonlítom össze. 

 

Loxone Miniserver

A fénykép a Loxone hivatalos oldaláról került letöltésre

A vezeték nélküli (wireless) eszközök itt nem Z-Wave protokollt használnak, hanem egy belső wifi hálózatot, ami 868MHz-en kommunikál. Nekünk ebből annyi fontos, hogy szintén nem a saját wifinket fogja használni és nem is fog annak frekvenciájáért versenyezni.

 

cLoxone App Categories

A fénykép a Loxone hivatalos oldaláról került letöltésre

Rendelkezik a szerver digitális és analóg bemenetekkel és digitális kimenetekkel, ami az ipari rendszerekhez hasonlóan nagyon sok érzékelő és aktor (beavatkozó eszköz) kezelésére alkalmassá teszi már önmagában is. Kiegészítő berendezéseivel pedig ezt tovább bővíthetjük egészen a képzelet határáig, hiszen a belső Loxone link hálózatán funkcionális kiegészítőivel megbízható és gyors kommunikációra képes. Néhány gazdag funkcióra alkalmassá tevő koncepcionális ajánlatunkat megtalálod a Legnépszerűbb koncepciók részben. 

A Loxone és hozzá hasonló, szerver alapú megoldást gyártó cégek nagyon sok szakmai tapasztalattal rendelkeznek, ami nem feltétlenül a chip gyártás és annak hónapról hónapra olcsóbban történő sorozatgyártásáról szól, hanem a termékeik célkörnyezetének alapos műszaki ismerete, esetenként azon területeken eltöltött több évtizedes gyártói tapasztalat, ami ipari minőséget képvisel.

Egyik alap állításuk, hogy minden újabb termékük lefelé kompatibilis marad a többi, már piacon kint lévő termékükkel. Ez azért fontos, mert ha letesszük a voksunjat a Loxone mellett, akkor ha esetleg veszünk évekkel később újabb eszközöket, akkor nem fog kelleni a régi szervert, vagy egyéb kiegészítőt kidobni annak érdekében, hogy az új eszközt beintegráljuk a rendszerbe. Ez egy elég zöld gondolkodásmód, vele azonosulni könnyű.

 

 Loxone App Energy Monitor

 A fénykép a Loxone hivatalos oldaláról került letöltésre

Funkcionlitás terén gazdag a választék, gyakorlatilag, amit be, vagy ki lehet kapcsolni, azt a rendszer irányítása alá lehet vonni, ezzel nagyfokú automatizációt elérve. A felsorolás kedvéért kilistázom ide a lehetőségeket: világítás, audió, házimozi vezérlés, árnyékolás, fűtés/hűtés (lakótéri és kazánházi teljes megoldás), ventilláció, biztonságtechnika, tűz és vízvédelem, kerti automatizálás, energia menedzsment, megújuló energia monitorozás, elektromos autó töltés, passzív viselkedéselvű monitorozás és beavatkozás és a szomszéd macskájának túlélését segítő funkciók. ;) Többet erről a témáról a blogcikkek közt. ;) 

 

Looxone Config1

 

Mindenképpen említésre méltó a felhasználói környezet, mely szabadon személyreszabható infografikával teljesen érthetővé tudja tenni a bonyolultabb vezérlési feladatokat is a felhasználó számára tableten, vagy telefonon egyaránt.

Ismerj meg minket, vagy ...:

 

Ha kérdésed van, keress minket!

 

Üdvözlettel,

SBT Pro Novo Kft.

 

©2022 SBT Pro Novo Kft. Minden jog fenntartva. Az oldal használatával elfogadod a használati feltételeket.