"Na de mit is szeretnék?" Kérded joggal. 

Annak érdekében, hogy szűkítsük ezt a kavalkádot, kezdjük ezekkel a kérdésekkel magunkban és csak utána akarjunk rendszert, vagy gyártót választani.

 

Loxone Showhome 47

A fénykép a Loxone hivatalos odalairól került letöltésre

Milyen szempontok alapján választanak a magyarok okos otthon rendszert?

Pár olyan gondolatot szedtem össze, amik befolyásolhatják a rendszerek közti választást, hiszen a fő szempontok a költség, a kivitelezési járulékos nehézségek, a funkcionalitásbeli rugalmasság, és a megbízhatóság lesz.

 

Szempontok2

 

Gondolatébresztőnek itt is hagyom ezt most így. A következőkben pedig áttérek a gyártók sokféleségére, különböző technológiai színvonalakra és kategóriákra. Itt elsősorban szeretném a fő csapásirányokban kicsit megkönnyíteni a dolgodat. A lenti ábra könnyebb megértése érdekében pár fogalmat tisztázok, amik mentén javaslom a rendszerek bekategorizálását és utána példákat is mondok az adott kategóriába a piacon található okosotthon gyártmányok közül. Jó lesz így?

 

Loxone Intercom 02 A fénykép a Loxone hivatalos odalairól került letöltésre

 

Ezek mind szubjektív dolgok, ahogyan én látom a piacot és a trendeket. Lesz aki egyezik ezzel a kategorizálással, lesz aki vétózza, kritizálja majd azt, hiszen a gyártók nagyon ügyesen olyan valós, vagy vélt értékek mentén építik stratégiájukat - gyakran az érzelmi vonulatokat célozva, a gyengénkre építve, hogy képtelenség abszolút igazságokat állítani.

 

Egyszer erény egy tulajdonság, másszor hátrány ugyanaz...

...közben nem változott semmi, csak az idő szaladt el pár évet és máris másként látjuk a világot. Emlékezzünk például arra az időszakra, amikor egy okostelefonnak előnye volt a nagy betekintési szög (az a szög, ami alatt jól látható a kijelző), amit a elsősorban a kijelző technológia korlátozott. Aki nagyobb betekintési szögű telefont tudott felmutatni, az volt a király.

Manapság meg pont azzal nyernek teret ugyanezek a gyártók, hogy ha ez a szög kisebb, akkor kevesebben látják a földalattin, vagy villamoson, hogy mit olvasol és ezért nagyobb privát biztonságot adnak a kezedbe. Nem vicces? Nem beszélve a régen minél kisebb nyomógombos telefonokról, ma meg a tablet méretű okostelefonokról... Így hát ne csodálkozzunk, ha valakinek pont a rendszerben rejlő programozási rugalmasság az előny, másnak pedig az, hogy nem kell foglalkozni semmivel, hiszen helyettünk cselekszik a rendszer. Végülis smart home.

Kezdjük a felhasználótípusokkal, hiszen ezzel tudod magad kalibrálni és e mentén folytatni az olvasást. Figyelem, itt nincs jó, meg rossz: mindenki valamit keres, ami neki a legjobb!!!

A blogcikk folytatódik a 3-dik résszel, ahol a technológiai funkcióbeli rugalmasságot hasonlítom össze a beruházási költséggel és a telepítési időszükséglettel.

 

Anélkül, hogy előreugranánk... mégis:

 

Ha kérdésed van, keress minket!

 

Figyelmedet köszönöm!

 

Péter

 

©2022 SBT Pro Novo Kft. Minden jog fenntartva. Az oldal használatával elfogadod a használati feltételeket.