Picit messziről kezdem: talán a színek jótékony hatásával, melyre már őseink is ráébredtek. A görögök helioterápiaként nevezték el és eleinte a nap sugarait használták ezen célra. A kínai és indiai gyógyászatban is megtalálható ugyanez más és más oldalról megközelítve. Akkor még különféle ásványok használatával "festették" a nap fényét a gyógyászati célnak éppen szükséges színűre, majd pedig az üveg prizmatikus hatását kihasználva tudtak gyakorlatilag végtelen sok színkombinációt elérni. 

 

Loxone iPad Wallmount 5

 A fénykép a Loxone hivatalos odalairól került letöltésre

Szerencsére nekünk nincs szükségünk az ilyen kísérletezésre, mióta megjelentek az RGB, vagy a még gyakorlatiasabb RGBW típusú LED fényforrások. Erről majd egy kicsit később fogok írni részletesebben. 
A színek hőmérséklete egy fénytechnikai és fizikai fogalom, amelynek megértéséhez egy rövid analógiát hozok. Képzeljetek el egy fekete testet - legyen bármilyen alakú - mondjuk kenyér, mert épp éhes vagyok - ami vasból készült. Ezt a testet elkezdjük hevíteni nagy energiájú tűzben. Amikor ez a test elkezd vörösen parázslani, akkor mondjuk rá, hogy 900 Kelvin színhőmérsékletű. Tovább hevítjük, színe sárgul, belép az 1500 Kelvin színhőmérséklet fölé. Még később fehér szín is keveredik bele a hevítés során, elérjük a 3500 Kelvint, amely a meleg színek felső határa. Még tovább hevítve fehéredik, majd egyre kékebb színárnyalatok mosódnak bele, közelítve a déli nap színét, 5600 Kelvinnél járunk.

 

Loxone LED Pendulum Slim 02

 A fénykép a Loxone hivatalos odalairól került letöltésre

A Kelvinskála folytatódik, de gyakorlati szempontból számunkra irreleváns, mert ritka - és kellemetlen - a 6500 Kelvin színhőmérséklet feletti rész.
A különféle színeknek más és más fiziológiai és pszichikai hatása van szervezetünkre. Nem véletlen, hiszen a nap színhőmérséklete - bár viszonylag állandónak tekinthető, mint fényforrás: csillag, de évszaktól, felhőzettől és napszaktól dominánsan változik az általunk tapasztalt hatása.

 

Maradva a napszaki változások mellett, reggel és este főleg meleg színű fény jellemző, mely segíti az emlősök - és minden egyéb élő szervezet, csak hamarosan olyan hormonokról fogok írni röviden, amelyek az emlősök életciklusainak szabályzására vannak hatással - biológiai ciklusát. Éjszaka a sötétben termelődik a melatonin nevű hormon, mely segíti a mélyalvást. Reggel a meleg színek segítenek az átállásban, majd pedig 10 órától a hideg-fehér, kékes színek emelik a vérnyomásunkat és elindítják a kortizol, egy természetes szteroid termelését, mely koncentrálóképességünk, teljesítményünk javát szolgálja.

 

Loxone Basecamp Showhome Wäschenbeuren 98

 A fénykép a Loxone hivatalos odalairól került letöltésre

Célszerű munkához a kékesebb színeket választani, míg egy romantikus estéhez, vagy alváshoz készülődve inkább a meleg, narancs, vagy piros színek dukálnak, melyek a megnyugtató tűz és parázs hangulatát is idézik. Ez sem véletlen, hiszen az emberiség közel egy millió éve a tüzet három célból használta: élelem ehetőbbé tétele, melegedés és a veszélyek távoltartása. Mind valahol a biztonsággal, nyugalommal és pozitív érzésekkel társul. 

 

A korábban említett RGB és RGBW technikával nagyon sokban tudunk a különféle színhőmérsékletekhez közelíteni, ezzel idomulni biológiai óránkhoz. Az RGB LED fényforrás, mint Red-Green-Blue három alapszínből keveri ki a kiválasztott színt és szerverünk előre programozott módon képest ezt automatikusan szabályozni, napszak, vagy hangulat függvényében. A reggeli nap kelésével párhuzamosan fokozatosan tudjuk emelni a világításunk színhőmérsékletét, ezzel is elősegítve egy borúsabb reggelen a biológiai óránk ketyegését. Az RGBW egy negyedik színű LED alkalmazásával tudja még élhetőbbé varázsolni az igazán erős fehér fényt, ami a jól láthatóságot segíti.

 

Loxone Showhome Lounge white Touch pure

A fénykép a Loxone hivatalos odalairól került letöltésre

Világítási termék alkalmazhatóságára rátérve a választás sokrétű, hiszen kezdve az egyszerűen kapcsolható nagyteljesítményű fényforrásoktól (csillárok, fényvetők), a lokálisan igényelt vizuális hatások elérésének érdekében tervezett spotlámpákon, vagy design elemeket viselő fényforrásokon át a hangulati indirekt megvilágításig mindenre van világítástechnikai és vezérlési lehetőség. Egyszerű manuális kapcsolás, vagy jelenlét érzékelés, esetleg a kettő kombinációja szinte minden háztartásban megtalálható és nem is ördögtől való technika. Viszont ugyanezen rendszerre épített logikai ráadás - például egy segítségre szoruló hozzátartozónk rendszeres gyógyszer bevételének elmaradása esetén emlékeztető egy kiemelt szín felvillantásával, vagy már az éppen világító konyha háttérvilágítás színének elváltoztatásával - sokat tud emelni biztonságérzetünkön, vagy kényelmünkön. 

 

Ki ne járt volna már úgy, hogy nyitvafelejtett ablak nagy esőzés esetén kisebb beázást okozott. Erre is be tudunk építeni olyan automatizmust, amely figyeli a nyílászáróink állapotát és a "weather service" kiegészítő segítségével figyelmeztet bennünket erre a nem szerencsés egybeesésre, például egy ablaksáv feletti kiegészítő hangulatvilágítás villogásával.

 

Loxone Nightlight Motionsensor

A fénykép a Loxone hivatalos odalairól került letöltésre

Sokak élnek a csoportosított hangulatok alkalmazásával, mely során például automatizálhatjuk a televízió bekapcsolásával a világítási és fűtési módunkat. Ilyen esetben a televízió mögötti hangulati világítás automatikus beállítása és a fő világítás dimmelése (csökkentett fényerőn történő üzemeltetése) is automatikusan alkalmazásra kerülhet a rendszerben előre beállított paramétereknek megfelelően. Ehhez a fűtési séma is igazítható.
Világítótestek kapcsán főleg az ízlés az, ami meghatározza, mire esik a választás. A technológiai kialakítás olyan gazdag választékot tár elénk, hogy egészen biztos találunk olyan terméket a piacon, amely megfelel ízlésünknek és egyben tudni fogja azt is, amit szeretnénk: akár dimmelés, akár színhőmérséklet választás is a cél.

 

Érdemes figyelni a színvisszaadási indexre (Color rendering index: CRI) még, ami egy viszonyszám megmutatva azt, hogy az adott fényforrás mennyire hűen jeleníti meg a testek színeit, mennyire hasonlóan a Nap természetes fényéhez. Tehát a CRI egy 0-100-ig terjedő skála, ahol a Nap fényét tekintjük 100-as CRI-nek. Célozzuk meg a 80, vagy afeletti CRI-vel rendelkező fényforrásokat.
Fontos még a dimmelhetőség, hogy fényforrásaink be- és kikapcsolását lágyan tudjuk végrehajtani, vagy esetleg azok fényét lágyítani tudjuk.
Példa alkalmazást a Legnépszerűbb koncepciók részben találsz, vagy folytathatjuk a témát az ingyenes konzultáció során is.

Részletes, személyreszabott megoldás érdekében kérj közelítő árajánlatot!

 

Kérj árajánlatot!

 

©2022 SBT Pro Novo Kft. Minden jog fenntartva. Az oldal használatával elfogadod a használati feltételeket.