A gépészeti vezérlések hatékonyságának javítása egy ideig nem kaptak elég figyelmet, mert egy rendszer gépészetileg elkészült terve önmagában biztosította azt, hogy az adott technológia képességeinek kihasználásával szintet ugorjunk az energiahatékonyság létráján. Példa erre egy kondenzációs kazán felszerelése, ami a korábbi nyílt égésterű gázkazánokkal szemben 20-30% energia megtakarítást biztosított a tulajdonosának.

 

automatizalas kornyved megold

 

Gyakori azonban az az eset, amikor egy ilyen modern kazánt telepítenek és kimarad a kazán gyártójának ajánlott vezérlése, ami igazán tudná hatékonnyá tenni a fűtőberendezést. (Bővebben olvashatsz erről a témáról az inspiráló blogcikkek részben). Ez lehet beruházási költség megtakarítási szempontok alapján hozott döntés, vagy egyszerűen a mélyebb ismeret hiánya is a kivitelezés oldaláról. Egy új építés esetén megvan ez a lehetőségünk természetesen, hogy választjuk a gyári ajánlott vezérlést, vagy egy olyan központot, ami képes ezt és más egyéb automatizálási feladatot is ellátni. Itt jönnek képbe az okos otthon rendszerek.

 

loxon eszkozokA fénykép a Loxone hivatalos odalairól került letöltésre

Ilyen rendszerek vezérlésének kiépítése a Loxone Config szoftverben elvégezhető személyre szabott módon, vagy előre elkészített sémák alapján automatikusan. Nem csak hő/energiaforrásodnak menedzselése, hanem a lakásod helyszíneinek klimatizálása is feladata a rendszernek, azok funkcióitól függően. Egy vendégszoba, vagy nappali más és más célokat szolgál és ezek hőtechnikai vezérlése is más algoritmusokat igényel. Az épület benapozottságától függően a rendszer az árnyékolás vezérlésével is képes hozzájárulni a gazdaságos üzemvitelhez. Nem utolsó sorban a smart metering megoldásával energiatudatosságunkat is fejleszti a rendszer, hiszen kimutatható életvitelünk környezeti lábnyoma és ezáltal képesek vagyunk annak méretét csökkenteni. Bővebben írok erről a Legnépszerű koncepciók részben.

 

hetvegi

 

Gyakori megoldás a hétvégi ingatlanok fűtése elektromos fűtőpanelekkel, vagy adott esetben fűtőfóliával, mert ezek gyorsan tudnak reagálni egy fűtési igényre és bár nem a leggazdaságosabb fűtésmód, mégis egy költségoptimális megoldást tud biztosítani az alacsony éves használati órák miatt. Ha már ingatlanunkat felruházzuk intelligens funkciókkal, akkor fűtésünket is tehetjük komfortossá azáltal, hogy integráljuk okosotthon központunkhoz, életre hívva olyan funkciókat, mint például a szobánkénti vezérlés, vagy időbeni hőmérsékleti trendek megadása, segítve ezzel a pihentető alvást és kellemes melegre való ébredést. Ezek nem képviselnek különösebben kimagasló vezérlési színvonalat, de sokban javítani tudják pihenésre szánt napjaink minőségét.

 

Összetettebb gépészeti rendszerek

 

gépészet 

Picit komplexebb vizekre evezve és ezzel a vérbeli gépészek érdeklődését is felketve, lehetőségünk adódik több gép egyidejű vezérlésére, egymást kiegészítve, vagy adott esetben üzemóra figyelembevételével egy kaszkádüzem kialakítására. A PLC programozási logika magas fokú rugalmasságot ad a vezérlési feladatok ellátásában. Ezt alkalmazhatjuk akár hőszivattyúk, akár gázkazánok, vízteres kandallók, vagy villamos pótfűtés esetén is. A legtöbb gyártó már ad megoldást saját termékeinek kombinálására, ez azonban egyirányú utcába tereli a gépészek és a műszaki érdeklődésű felhasználók tervezéseit. Vannak például megoldások a kazánházi kaszkádüzem megvalósításra, de ha azt tovább szeretnénk integrálni az épület belső gépészeti megoldásaival, akkor szűkül a választék. A piac vezető gyártói természetesen haladnak a korral és igyekeznek minél szélesebb spektrumot lefedni a technikai megoldásaikkal, de ezek sok esetben csak nagyon költséges módon kivitelezhetőek.

 

ariston kicsi

 

Tudom egy meglévő rendszerhez csatlakoztatni az új hőforrásomat?

Természetesen! Nem baj, ha van egy gépész, aki a megfelelő hőtechnikai és illesztési tervezést elvégzi, de vezérlés szempontjából szabad az út: ha éppen egy meglévő - és ahhoz modern technológiával üzemelő, hogy lecseréljük (például botorságnak tartanám egy széles teljesítménytartományban modulálható kondenzációs készülék cseréjét annak élete derekán csak azért, hogy okos otthon rendszerbe integrálható legyen) - kondenzációs gázkazán mellé szeretnénk egy hőszivattyút, vagy szellőztetőgépet vásárolni és őket harmonikus együttműködésbe hangolni? Sok esetben a konkurencia termékeivel történő integrálás nehéz feladatnak minősül, mert egyik gyártó sem veszi a fáradságot, hogy a másik termékeivel kompatibilis egységet tegyen piacra. Ilyenkor van lehetőség a gyártófüggetlen okos akotthon rendszerekben gondolkodni, amelyek képesek csatlakozni a meglévő, vagy újonnan vásárolt gépészeti egységekhez és ezek együttműködését létrehozni, összehangolni. A Loxone termékei kompatibilisek a piaci gépészeti kommunikációs protokolokkal (Pl.: RS232, RS485 és Modbus) és ezek által hozzájuk csatlakoztathatóak és vezérlési logika kialakítható. A logika kialakítása pedig már egy részben épületgépészeti feladat, részben pedig a megrendelő, végfelhasználó kénye-kedve szerinti szinte végtelen lehetőségek tárháza.

 

Daikin

 

Képzeld csak el: adott egy házban egy gázkazán, egy hőszivattyú és egy hővisszanyerős szellőztető berendezés, ami gazdaságossági szempontból egy optimális megoldás, hiszen a különféle üzemmenetekre mindig több alternatív megoldás kínálkozik. 

Részletes, személyreszabott megoldás érdekében kérj közelítő árajánlatot!

 

Kérj árajánlatot!

 

©2022 SBT Pro Novo Kft. Minden jog fenntartva. Az oldal használatával elfogadod a használati feltételeket.