Koncepcióink ötletet adnak neked arra, hogy milyen automatizálási megoldások közül választhatsz. Ezek irányadóak, melyek a koncepció címének megfelelően egy lehetőséget mutatnak neked, de természetesen szabadon személyreszabhatóak, bővíthetőek igényedhez mérten. Az árak ehhez hasonlóan irányadók, melyek egy alap kiépítéshez elegendő berendezéseket és szolgáltatásokat tartalmaznak, de módosítások függvényében változnak. Az igényedre szabott árajánlathoz kérlek látogass el az Ajánlatkérő fülre.

 

locsolás

 

Kiknek ajánljuk?

Kertet művelőknek, kis és nagy kertek automatizálására, télikertek klimatizálására és öntözésre, illetve komplexebb üvegházak, fóliasátrak szekcionált öntözésvezérlésére. 8 körös nedvesség érzékelés és öntözési kör akár bel- vagy kültérre. 

 

Kialakítható funkciók

Fóliasátrak, kertek, télikertek, vagy beltéri cserepesvirágok öntözésének megoldására kialakított koncepció, mely biztos kezekbe helyezi a kedvenc háztáji növényeid életét. A Loxone időjárás szolgáltatással bővítve, előre gondolkodó vezérlést is ki tudunk alakítani, ami energia megtakarítást jelenthet a gazdaság számára. Amennyiben igényled, akkor a funkciók listáját tudjuk bővíteni a fűtés, szellőzés, vagy esetleg fagykár megelőzésének kezelésére. Ha gondolod, akár az egész házad okos otthon vezérlését is ráköthetjük a szerverre, hiszen arra is alkalmas.Jelenlegi koncepció 8 kör kiépítésére lett kialakítva, de tetszés szerint bővíthető egészen nagy gazdasági automatizálási feladatokra is.

alexander schimmeck tL2BSGrN sM unsplash

 

Műszaki tartalma

A koncepció tartalmaz egy miniszervert tápegységgel, 8 nedvességérzékelőt, a jelek fogadására alkalmas analóg bemeneti kiegészítőt, kültéri hőmérséklet és páratartalom érzékelőt, egy távirányítót és egy Tree-to-Air bridge kiegészítőt, ami lehetővé teszi a további Air eszközök csatolását és a szükséges adatkábeleket. Szolgáltatások terén a mérnöki tevékenységet: programozás, telepítés, rendszerélesztés és 5 óra konzultációt és műszaki egyeztetést. Villanyszerelés díja helyi fogyasztók kábelezésére vonatkozik. Amennyiben nagyobb távolságok áthidalására van szükség, akkor egyedi felmérés alapján változik.

 

Koncepció bekerülési költsége

 

Nettó 1,6 millió Forinttól.

A koncepció ára tartalmazza az okos otthon eszközök árát, a mérnöki tevékenységek díját (részletes konzultáció, egyeztetés a műszaki szakembereiddel, tervezés, ajánlatkészítés, telepítési koordináció, programozás, rendszer élesítés), villanyszerelési alap anyag költségeket és szerelési munkadíjakat. Az árak tájékoztató jellegűek, induló árak a rendszer komplexitásától függően változhatnak.

 

A koncepcióról picit bővebben

Ha kiemelt figyelmet szeretnél szentelni lakásod, üvegházad, vagy kerted flórájára és azok ellátásának automatizálható részét rábíznád egy "szakértőre", akkor a Loxone helyi érzékelői, vagy internetes időjárásszolgáltatás funkciója segítségével egy sikeres jelentkező lehet erre a feladatra.
Fontos dolog azonban egy ilyen feladat vezérlésében a megbízhatóság. Alább néhány példán keresztül igyekszem nektek bemutatni, milyen lehetőségek rejlenek a technikai megoldások mögött.

Jéggel a fagykár ellen?

Növénygondozás tematikán belül egy meglepő gondolatot hozok, ami bár komoly botanikai (de legalább is növénybiológiai) ismereteket igényel, viszont elengedhetetlen eszköze a kidolgozásnak egy finoman e célra hangolt vezérlőegység, egy öntözőautomatika.
Hogyan is védekezzünk jéggel a fagy ellen?

 

fóliasátor

 

A fagyás egy exoterm folyamat, amely során a jéggé kristályosodó víz energiát ad át a környezetének, megközelítőleg 80 kalóriányit grammonként. (egy 85kg tömegű ember 10km terepfutás során kb 850kcal-t éget el, fontos lesz később). Ez azt jelenti, hogy bár a növényünk felületén egy megfelelő időpontban történt öntözés felületi jég kialakulását segíti elő, közben a növénynek hőenergiát adunk át, sőt az így kialakult jégréteg még egy pici hőszigetelést is képez felületén.

Az öntözésre használt víz nagyjából 0 celsius fokon fagy (ásványanyagtartalom függvényében), a növényi részek fagypontja azonban -1-3 celsius fok a bennük lévő oldott anyagok, sók miatt. A fagymentesítő öntözést általában a tavaszi fagyok esetén szokták alkalmazni, mert ekkorra már a természet olyannyira elindítja a növények rügyképződését, hogy nehezen viselnék el az akár -2-3 fokos fagyokat is.
Ugye, télen nem meglepő, hogy ugyanezek a növények kibírnak akár -20 celsius fokos fagyot is, hiszen más állapotban vannak. Fontos paraméter az öntözés időtartama és a kijuttatott víz mennyisége is, mert a nem megfelelő időpontban történő öntözés éppen okozhatja az ágvégek és növénytámrendszerek túlterhelését is a túlzott mennyiségű jég lerakódása miatt. Vagy az éppen 1-2 celsius fokos levegő hőmérsékleten történő olvadás okozhatja épp a rügyek elfagyását, hiszen a folyamat endotermmé válik.

 jég

 

Érthető talán, hogy miért írtam az elején egy finomra hangolt vezérlés jelentőségéről, amelyet a növénykultúrához (tőlem eltérően) valóban értő szakember segítségével alaposan ki is kell tesztelni.
Ezek alapján kérlek, ne kezdjétek el ész nélkül locsolni a buxust szilveszteri pezsgővel, mert nem biztos, hogy azt a hatást érjük el, amit szeretnénk!
Ha mégis tervezünk hasonlóan örült próbálkozást, akkor javaslom a terepfutást a gyümölcsösben, hiszen azzal óránként 10 liter víz fagyáshőjének megfelelő hőmennyiséget tudunk a növényekkel közölni, ami egészen komoly 2m2-nyi terület megóvására elegendő. Viszont cserébe formába jövünk a nyárra.

 

Ha a technológiailag megtámogatott verzióra vágysz, akkor viszont keress minket bizalommal, mert a vezérlés oldalán biztosan tudunk segíteni.
A technológia alkalmazhatóságát Németországban egy fenyő-iskolában bizonyították erre felkészült és lelkes mérnök kollégák.
Egy Loxone server, néhány 1-wire hőmérséklet érzékelő, időjárás érzékelő egység a légmozgás, eső érzékelésre, időjárás szolgáltatás előfizetés, kiegészített esetben szivattyú vezérlő relé áramfelvétel monitorozással, tartály vízszintérzékelő és szelepmozgatásra alkalmas relé kiegészítő biztosítja a megoldást ipari megbízhatósággal és természetesen on-line monitorozási és közbeavatkozási lehetőséggel.

 

Részletes, személyreszabott megoldás érdekében kérj ingyenes konzultációt!

 

Kérd díjmentes konzultációnkat!

 

©2022 SBT Pro Novo Kft. Minden jog fenntartva. Az oldal használatával elfogadod a használati feltételeket.