Koncepcióink ötletet adnak neked arra, hogy milyen automatizálási megoldások közül választhatsz. Ezek irányadóak, melyek a koncepció címének megfelelően egy lehetőséget mutatnak neked, de természetesen szabadon személyreszabhatóak, bővíthetőek igényedhez mérten. Az árak ehhez hasonlóan irányadók, melyek egy alap kiépítéshez elegendő berendezéseket és szolgáltatásokat tartalmaznak, de módosítások függvényében változnak. Az igényedre szabott árajánlathoz kérlek látogass el az Ajánlatkérő fülre.

 

 electricity meter

 A fénykép a Loxone hivatalos odalairól került letöltésre

Kiknek ajánljuk?

Olyan családi ház, vagy egyéb ingatlan tulajdonosoknak, akik energiatudatos életmódjukkal igyekeznek a fogyasztási szokásaikat minimalizáni, ami az energiafogyasztók monitorozásával és tudatos használatával kezdődik. A koncepció átlagos családi ház méretre javasolt, nagyobb ingatlan esetén érdemes több szakaszra bontani a fogyasztási zónákat a pontosabb, egységenkénti fogyasztás monitorozása érdekében. Jelen ajánlat egy 1-3 fázisú villamos betáplálás és két egyéb közmű (pl gázmérő és hidegvíz óra) mérésére alkalmas.

 

Kialakítható funkciók

Az energiatudatos felhasználók kezdőkoncepciója lehetőséget biztosít egy 3 fázisú villamos energia fogyasztás (és termelés) monitorozására és két egyéb közmű (hidegvíz és gáz fogyasztás) mérésére. Ezáltal képet kapunk a mindennapjaink energia lábnyomáról és akár óra bontású elemzéseket is el tudunk végezni, ami segít megérteni a szokásaink hatását, így könnyebben tudunk azokon környezettudatosan változtatni. A Modbus extension eszköz segítségével fűtő/hűtőberendezésünk vezérlését is át tudjuk venni (esetleges kiegészítő szükséges a kazán/hőszivattyú gyártójától a csatoláshoz), ami program optimalizálás által további megtakarításokhoz vezethet.

 

Műszaki tartalma

 A koncepció tartalmaz egy miniszervert tápegységgel, Modbus vezérlőt, egy 3 fázisú elektromos energia fogyasztásmérőt, két infra kommunikációs fogyasztásmérőt, egy Air wifis modult és az egységekhez szükséges kábelt. Szolgáltatások terén a mérnöki tevékenységet: programozás, telepítés, rendszerélesztés és 6 óra konzultációt és műszaki egyeztetést.

 

energiahatekonysagicsomagAz adatkábel a szerver és fogyasztásmérő összekötésére szolgál, egyéb kábelezési feladat nincs a költségvetésben. Nem tartalmazza a vezérlőszekrény költségét. A villanyszerelési díjak kábelcsatornás szerelést tartalmaznak, vésés esetén egyedi felmérés alapján változnak.
A koncepciókban szereplő műszaki megoldások távoli (mobilos alkalmazás) elérésének érdekében feltételeztük, hogy otthonodban vezetékes internet kapcsolat elérhető. Ha nem így van, erre is van megoldásunk.

 

Koncepció bekerülési költsége

 

Nettó 1,9 millió Forinttól.

A koncepció ára tartalmazza az okos otthon eszközök árát, a mérnöki tevékenységek díját (részletes konzultáció, egyeztetés a műszaki szakembereiddel, tervezés, ajánlatkészítés, telepítési koordináció, programozás, rendszer élesítés), villanyszerelési alap anyag költségeket és szerelési munkadíjakat. Az árak tájékoztató jellegűek, induló árak a rendszer komplexitásától függően változhatnak.

 

A koncepcióról picit bővebben

Hogyan tudom a környezetem terhelését csökkenteni? Hogyan tudok lépésről lépésre környezettudatosabb lenni? Egyáltalán hol kezdődik az energiatudatosság? Ha ezek a kérdések felmerültek már bennetek, akkor jó nyomon vagyunk.
A rendszer lelke itt is a szerver, amely egyrészt összeköti és hangolja az egyes mérőegységek működését, másrészt pedig elvégzi számunkra azokat az aritmetikai feladatokat, amikre beprogramozzuk és ezek alapján tudunk bizonyos mechanizmusokat elindítani.


A Modbus fogyasztásmérő egy háromfázisú villamos mérőóra, amely képes pillanatnyi, vagy átlagfogyasztási adatokat megmutatni, mind fogyasztás, mind pedig energiatermelés szempontjából. Ez kimondottan előnyös lehet napelemes rendszerek esetén, hiszen így a Loxone alkalmazásban láthatjuk a napenergiatermelésünk eredményeit.
Az IR Meter Air pedig tetszés szerint illeszthető egyéb fogyasztásmérő eszközhöz egy infrakommunikációs csatornán keresztül, mely képes így víz, gáz, vagy egyéb hőmennyiségmérő adatait digitalizálni nekünk.
A Modbus Extension és az Airbase pedig egy belső kommunikációs eszköz a mérőkhöz.

 

nyaraló

 

Ha szeretnéd megismerni fogyasztási szokásaidat, megtudni azt, hogy egyes háztartási eszközök, vagy funkciók mennyivel járulnak hozzá a havi kiadásaidhoz, akkor egy villamos és hőenergiamérés, esetleg fogyasztási adatok kiértékelése sokat tud segíteni.
A villamos fogyasztók időbeni szabályozásával könnyen tudunk takarékoskodni és ezzel hozzájárulni a hálózat egyenletesebb kiterheltségéhez. Ha valakinek kétzónaidős tarifa előfizetése van, akkor lehetősége nyílik arra, hogy az éjszakai időszakban rendelkezésre álló olcsóbb elektromos energiát használja. Ez indokot adhat például egy elektromos fűtés/hűtés, vagy mosó/mosogatógép üzemének eltolására is. Fűtés esetén célszerű a nagy hőtehetetlenségű rendszerek (padlófűtés) éjszakai üzemű felfűtése, hogy annak hatását a nappali időszakban tudjuk élvezni, míg az olcsóbb energiát használtuk fel hozzá, amíg aludtunk.
Mosó/mosogatógépünk betöltése és időzített elindítása oly módon, hogy annak programja az éjszakai tarifa végére (általában reggel 6 óra) legyen kész szintén segítheti a költségek lefaragását akár 1-2 ezer forinttal havonta.

Talán a megtakarítási oldal könnyebben érthető, mint a szolgáltatói oldal érdeke. A fogyasztások időbeni eltolásának jelentősége folyamatosan nő, hiszen napról-napra több klimatizáló berendezést telepít a lakosság (akár a hagyományos split, vagy mono klíma rendszerek, vagy a hőszivattyúk), amik működtetéséhez szükséges energia főleg az elektromos hálózatból nyerhető ki. Csúcsidőszak természetesen nappal van, amikor magasan jár a nap és nagy hőterhelésnek teszi ki az ingatlanokat. Az elektromos hálózat ilyenkor közel a kapacitása maximumán üzemel és ezért érdeke az áramszolgáltatónak is, hogy amint a lehetőség engedi, az energiaigény csúcsokat elosztva minél több energia felvétele a nappali helyett az éjszakai időszakban történjen. Ennek valamelyest ellensúlyozására lehetőség a napelemek felszerelése, melyek energialeadási csúcsa időben megegyezik a meleg nyári napok által diktált klimatizálási igényekkel.

Hogy ne csak elektromos fogyasztásról beszéljünk, most egy másik alap nyersanyagunkkal kapcsolatos monitorozás és energiatudatosság példáját hozom be: a víz. Kivel ne fordult volna már elő, hogy picit nyitva felejtette a vízcsapot és a víz lassan szivárogva lement a lefolyón, vagy esetleg műszaki hiba miatt nagyobb mennyiségű víz ment kárba... egy nyaralóban elfelejtettük elzárni a vízaknában a csapot és a rendszer elfagyott, majd az olvadás után hosszú hetekkel később derült ki, hogy több (esetleg száz) m3 víz fogyott és terhelte a pénztárcánkat és édesvízi hálózatot egyaránt. Megoldást adhat erre is egy egyszerű monitorozási funkció, ami a már meglévő okosotthon rendszerünkbe integrált vízmérő óra segítségével jelezhet nekünk a "szokatlan" vízfogyasztási minta esetén.

 

vízcsap

 

Egy egyszerű algoritmus alapján a rendszer kiszúrja, hogy itt bizony lassú, vagy esetleg szokatlanul gyors, de hosszú időn keresztül tartó nagymennyiségű vízkivétet észlelt és erre figyelmeztet bennünket egy kiválasztható módon: email, esetleg hanghívás, szóbeli figyelmeztetés az audió rendszeren keresztül, stb. Nyaralók esetén pedig, ahol csak időszakosan tartózkodunk, kombinálhatjuk ezt a figyelmességet a riasztó rendszer beállításaival és ha nem tartózkodunk ott, akkor azonnali riasztást küldjön nekünk a rendszer vízfogyás esetén.

Természetesen egy erre a célra felszerelt rendszer sok más funkcióót és automatizmust is el tud látni, kis kiegészítéssel könnyen átjárhatóvá tudjuk tenni a különböző koncepciók funkcióit, hiszen szerverre, tápegységre már nem lesz szükség egy fűtés, vagy világítási célfeladat ellátásához.

Részletes, személyreszabott megoldás érdekében kérj ingyenes konzultációt!

 

Kérd díjmentes konzultációnkat!

©2022 SBT Pro Novo Kft. Minden jog fenntartva. Az oldal használatával elfogadod a használati feltételeket.