Az Európai Unión belül, és ezzel Magyarországon is egyre szigorodnak az új épületek energetikai követelményei. Ezeket nem csak a kötelező hatály miatt érdemes betartani, hiszen egy korszerű otthon hozzájárul a fenntarthatóbb jövőhöz, növeli az ingatlan eladási árát, valamint hozzájárul a költségek csökkentéséhez, az energiaválság idején is. Tudd meg, hogyan spórolhatsz az okos rendszerekkel.

 

AZ ENERGIAVÁLSÁG KIHÍVÁSAI

Az energiaellátásban kialakult problémák egyre jobban mélyülnek, és a lakossági energiaárakra is jelentős kihatással vannak. Az árak emelkedése nagyban megnehezítette a háztartások anyagi helyzetét, akik így a fogyasztásuk mérséklésével igyekeznek spórolni.

Amellett, hogy odafigyelünk az alacsonyabb fogyasztásra, az otthonunk fejlesztésével is jelentős megtakarítást érhetünk el, melyhez már nem feltétlenül szükséges nagyobb beruházás. Az épitőipari trendek egyre inkább hajlanak az okosotthonok felé. Első hallásra ezek az ingatlanok igen drágának hangzanak, mára azonban egy viszonylag könnyen elérhető, és hosszú távon megtérülő befektetésről beszélhetünk.

 

MI AZ AZ OKOSOTTHON?

Okosotthonnak nevezzük azokat az informatikai rendszerekkel felszerelt lakóépületeket, amelyek lehetővé teszik a különböző rendszerek automatizálását és távoli vezérlését. Ez az összehangolt rendszer gondoskodik a hatékonyabb működésről, valamint növeli a komfortérzetet és a biztonságot.

A vezérlés az eszközökbe beágyazott elektronikai rendszerrel történik, így akár a hűtési és fűtési rendszer, a háztartási gépek, a biztonsági berendezések, vagy akár a redőnyök is egyszerűen irányíthatók. Amellett, hogy praktikus és megkönnyíti a mindennapokat, energiatakarékos is, hiszen összehangolja az eszközök működését, így azok egymást segítik.

Az eszköz, a környezet és a belső terek állapotát a hálózatba kötött szenzorok érzékelik, melyre az aktorok reagálnak, így beavatkozás nélkül is képesek alkalmazkodni a környezet változásaihoz. Interneten keresztül viszont távolról is, az okostelefonod segítségével végezheted el a szükséges beállításokat.

 

HOGYAN SEGÍT AZ ENERGIASPÓROLÁSBAN?

Intelligens fűtési és hűtési rendszerek

A legtöbb háztartásban általában a fűtés költsége teszi ki a rezsi túlnyomó részét, így egy intelligens hűtési és fűtési rendszerrel érhető el a legnagyobb megtakarítás. Ez a szenzorokra épülő megoldás monitorozza az épületrészeket, és akár külön helyiségenként is képes szabályozni a teljesítményt.
A fény- és hőmérsékleti szenzorokkal összekapcsolva beavatkozás nélkül érhetjük el a legoptimálisabb beállítást. Az időbeni hőmérsékleti trendek megadásával ráadásul egy sokkal komfortosabb környezetet teremthetünk, hiszen a rendszer így az adott napszakhoz igazítja a hőfokot. Ha a - szigetelőként szolgáló - redőnyöket is hozzákapcsoljuk a rendszerhez, akkor az árnyékolás automatikus vezérlésével még gazdaságosabb működést érhetünk el.

Energiatakarékos világítás

Takarékosság szempontjából az a legjobb, ha minél kevesebbet, illetve minél alacsonyabb fényerőn működtetjük az izzókat. Az automatizált világításrendszerek a külső és belső fényviszonyokhoz igazítják a működést, amit mi magunk is tudunk vezérelni. Beállítható, hogy az üres szobában lekapcsoljon a lámpa, vagy távolról is leolthatjuk, ha égve felejtettük.
Nagy szerepe van továbbá a lakás hangulatának fokozásában, hiszen a fényerő mellett a színeket is változtathatjuk. A különböző lámpákat manuálisan és jelenlét érzékeléssel is lehet vezérelni, de bizonyos kiegészítőkkel akár figyelmeztető funkciója is lehet, például beázás esetén.

Víztakarékossági megoldások

Az érzékelőkkel ellátott csaptelepek a kényelem mellett a vízmegtakarítást is szolgálják. Sokat pazarlunk azzal, ha zuhanyzás során megvárjuk, amíg a hideg vizet felváltja a meleg. Egy intelligens termosztát lehetővé teszi, hogy a víz azonnal megfelelő hőmérsékleten lépjen ki. Kertes házak számára már automata öntözőrendszerek is elérhetők, melyek a környezeti viszonyokhoz igazodva látják el megfelelő mennyiségű vízzel a növényeket.

Okos háztartási gépek

Leginkább kényelmi funkció, de az összekapcsolt rendszerből már a háztartási gépeket is vezérelheted. A technológia segítségével távolról indíthatod el a mosógépet, leállíthatod a bekapcsolva felejtett sütőt, vagy akár az ébresztődhöz igazíthatod a kávéfőzőt.

Emellett utazás során sem kell aggódnod, hogy elfelejtettél valamit. A telefonod segítségével egyszerűen ellenőrizheted vagy kikapcsolhatod a rendszereket.

Te is szeretnéd, ha otthonod magasabb komfort mellett fenntarthatóbban működne? Kérd díjmentes konzultációnkat!

Kérd díjmentes konzultációnkat!

©2022 SBT Pro Novo Kft. Minden jog fenntartva. Az oldal használatával elfogadod a használati feltételeket.