Modularitás. Mit is jelent ez a szó? Sok minden elfér emögött. Lehet például egy Lego moduláris. Olyan egységekből áll, amik sok helyen és alkalmazásban felhasználhatóak. Akár több olyan alap építő elem együttese is lehet moduláris, amik egyik környezetben autóként üzemelnek, egy másikban repülő, vagy vonat... vagy éppen egy hajó műhelyben a gép daru fülkéje. 

 

Modular

A kép a Loxone hivatalos oldaláról került letöltésre

Okos otthon területére evezve is a modularitás sok értelmet nyerhet. Tipikusan olyan rendszerre szokták mondani, ahol a rendszerek elemei egyesével módosíthatóak anélkül, hogy az egész rendszer alapjaiban megváltozna. Ilyen elven mondhatnánk, hogy a legmodulárisabb okos otthon rendszer a KNX alapokon fekvő automatizmus, ahol minden egyes (saját intelligenciával rendelkező) kiszolgáló, vagy érzékelő egység képes az őneki betanított feladat elvégzésére anélkül, hogy a rendszert alapjaiban megváltoztatnánk. Ez is azonban csak részben igaz. Najó, abbahagyom a rébuszokat, hiszen nem ezért eveztél ide, hogy sületlen értekezést olvass. 😉

 

Miért fontos a jövőállóság és modularitás egy okos otthon rendszerben?

 

A cikkben szereplő első fotón kaphatunk egy képet a modularitásról egy bizonyos szemszögből, ahogyan a Loxone teszi. Az algoritmusok felépítésénél olyan modulokat használ, amik a felhasználó számára egyszerű, áttekinthető felületet eredményeznek. Ezek lehetnek világítási, árnyékolási, vagy öntözési, vagy éppen fűtésvezérlési modulok. Bár a rendszer eszköz szinten ugyanazokat az érzékelőket és végrehajtó berendezéseket használja, mégis más és más feladatokat hajt vele végre.

Adott egy Loxone vezérléssel ellátott családi ház, ahol a tulajdonos az építéskor előrelátóan beterveztetett egy Loxone miniservert egy pár kiegészítő modullal, amik a számára akkor éppen aktuálisan fontos feladatokat el tudták látni. Nem szeretett volna óriási költségekbe verődni, ezért csak egy vázat építtetett ki egy olyan gerinccel, amikre később rá lehet aggatni sereg egyéb funkciót. Tette ezt azért, hogy "majd meglátjuk, hogy alakul, később esetleg bővítek". Egy évvel később úgy alakult, hogy készen lett az álomkert és abba a kertész betervezett egy 8 zónás öntözőrendszert, amiben van vegyesen csepegtetés, dísznövény és pázsit öntözési feladat.

Logikus volt a kertésszel együtt megkérdezni a korábban megsimert Loxone telepítőt is, hogy mit gondol ennek a vezérléséről. Ezen kerti öntözési feladat végrehajtásához elővehetünk két darab RGBW LED drivert, amely 4 -4 csatornájával egy komolyabb kert öntözőjének vezérlési feladatát gond nélkül ellátja. Hangsúlyozom, LED driver, ami világítási feladatok végrehajtására lett kifejlesztve, azonban technikailag pont meg tud hajtani egy Hunter öntöző relét egy sor filléres segédrelé és tápegység segítségével. Így hát a piacon kimagasló minőségnek örvendő (és nem olcsó) Loxone vezérlés egyik pillanatról a másikra megkapott egy olyan feladatot egy moduláris eszköz bevetésével, amit egyébként egy másik - öntözésre specializálódott - gyártó külön eszközzel és külön alkalmazással oldott volna meg.

Mit kap a tulajdonos? Egy integrált rendszert, ami valószínű túl fogja élni az öntöző rendszer alkatrészeinek élettartamát és egyébként nem került többe az egész, mintha megvette volna az erre a célra speciálisan kidolgozott öntöző automatikát és hozzá tartozó újabb appot a telefonjára, amit a 4-dik ilyen sziget-elven működő rendszer után már nem biztos, hogy szívvel-lélekkel pötyögtet.

 

fóliasátor

 

A fenti példán keresztül bemutatva láthattál egy olyan esetet, ahol a kiépített Loxone rendszer egy olyan jövőbeli igényt tudott kielégíteni, ami az eredeti kivitelezés idején még nem volt ismert, sőt a felhasznált eszközöket még a gyártó sem kifejezetten ezen célra fejlesztett ki. Ők azonban már akkor is tudták azt, hogy Neked lehetnek ilyen igényeid és emiatt olyan széleskörben használható eszközöket vetnek be, mint ez a RGBW LED dimmer, aminek hőmérsékleti tűrése -40 és +50 C fok között van, hogy ha akarod, akkor éppen a kerti öntözési feladatot bízd rá... és LESZNEK IS ilyen igényeid, mert a folyamatos fejlődés visz bennünket előre és emel ki a szürkeségből. 😉

Kivitelezés előtt állsz? Jövőálló rendszert szeretnél, de nem tudsz választani? 

Lépj velünk kapcsolatba és hagyd Magad meggyőzni! 😉

 

Kérd díjmentes konzultációnkat!

 

Köszönöm figyelmedet!

Szép napot kívánok!

Péter

©2022 SBT Pro Novo Kft. Minden jog fenntartva. Az oldal használatával elfogadod a használati feltételeket.