Manapság a vezetékes és vezeték nélküli okos otthon rendszerek is elérhetőek nagy választékkal, ám népszerűségük változó. 

 

Vezetékes, vagy vezeték nélküli rendszert válasszak?

 

Ennek a kérdésnek a megválaszolása sok dologtól függ. Nézzük hát meg, hogy miket érdemes végiggondolni ennek kapcsán:

 

Nowifi

 

1) Megbízhatósági megfontolások

 

Egy okos otthon megépítésekor a legtöbb ember egy olyan környezet kialakítását célozza meg, ahova pihenni és feltöltődni érkezik meg, ami biztonsággal és kényelemmel van iránta. Természetesen ez mindenkinek mást és mást jelent. Nálam például szinte már hiányzik, ha valamit nem kell bütykölni. A húsvéti ünnepek alatti vendégeskedésben újra azt vettem észre, hogy amikor nem agyalok valamin, akkor a szervezetem "standby" üzemmódba kapcsol és ha nem iszom meg a napi 2 (ilyen esetben +1) kávémat, akkor hasonlóan viselkedem, mint egy pozsgás, vagy egy kisebb igényű szobanövény. Éppen ezért nem bánom, ha az általam hobbyként megélt állandó fejlesztések kapcsán gyakran kell közbeavatkoznom a rendszerek életben tartásába. Ez alatt értem azt, hogy néha-néha rúgok egyet Alexán (smart home assistant, mielőtt valaki rosszallóan elnavigál a honlapról annak abuzíve tartalma miatt), vagy éppen újraindítom a wifi routert -  ha nem pont egy olyan okos otthon mechanizmus fut teszt környezetként, ami képes monitorozni az online elérhetőséget és ez alapján újraindítja a routert maga - vagy ha kell, akkor újratelepítem a Xiaomi okos konnektort, amiről megy az esővíz öntözési feladat.

Vannak azonban nálam is azok a pillanatok, amikor elszólom magam, hogy miért pont nekem kell ezekkel szívnom, hiszen megbízható dolgokat telepítek boldog embereknek, akik nem ezzel töltik a szabadidejüket, hogy felügyelik a botor olcsó rendszerek automata funkcióit és ha kell, akkor beavatkoznak. Ilyenkor kerül ki egy újabb tesztelt kütyü a sorból és kerül be a helyére egy plc, vagy fix huzalozású megbízható operációs rendszerű megoldás és akkor onnantól azzal maximum annyi a dolgom, hogy néha ránézek és büszkén nyugtázom, hogy na igen, majd ha egyszer lélegeztető gépre kerülök, akkor ilyent viszek magammal a kórházba és még egy levegővel beépítem a ketyere belsejébe, hogy ezzel tessék engem felügyelni. :)

 

Kezdőlap kicsi

A fénykép a Loxone hivatalos oldaláról került letöltésre

A vezeték nélküli rendszerek között is nagyon sok különbség van, mind árban, mond minőségben. Fontos azonban azt leszögezni, hogy egy vezeték nélküli rendszer mindig rejt magában kockázatot és ezt a gyártók sem tudják előre 100%ban biztosítani. Az éterben lévő jelek - és ezek egyre sűrűbbek lesznek a technológia fejlődésével, mert lassan a wc is vezeték nélkül fog lehúzódni - bizony interferenciákat, zavarokat okozhatnak a rendszerek kommunikációjában és ezek működési megbízhatatlanságot vonnak maguk után. Lehet, hogy egy ma megépített tökéletesen működő rendszer 3 év múlva gyakori leállásokat fog produkálni, mert akkorra vásároltunk egy újabb wifis terméket, ami bezavar a jelekbe és lehet az egészet újrakonfigurálni.

Fontos tehát azt eldönteni, hogy milyen célra szeretnénk ezt az okos otthont. Ha hosszú távú megbízhatóság a szempont, akkor érdemes elgondolkodni a fix huzalozású rendszerekben. Szokták mondani a régi mesterek, hogy bár a szabad levegőn, fényben lévő fotonok is előbb-utóbb odaugrálnak a célba, de a vezetéken nekik sem sokat kell gondolkodni, mennek előre töretlenül és lám, "dróton avel a petró". (Ezt mondták állítólag annak idején a villanylámpák első szemtanúi, hiszen azelőtt a "petró"-leum szolgált elsődleges beltéri világítási erőforrásként).

Több részletet találsz a különféle rendszerekről és megbízhatóságaikról, költségeikről az alábbi blog bejegyzésben: 3. Összehasonlítás az okos otthon rendszerek között.

 

 

2) Technológiai megfontolások

 

Ez a pont sokban összefügghet az előzővel, de most inkább a közvetlen környezet technológiai lehetőségeire összpontosítanék. Időzítés és kivitelezési preferenciák.

Hová, milyen épületbe, milyen célra szeretnéd az okos otthon rendszert? Milyen az ingatlanod szerkezete? Van-e álmennyezet a szobákban?

Világítás és néhány apróbb automata funkció életre keltését szeretnéd megvalósítani, vagy fűtés/hűtés automatizálás a cél? Esetleg üzleti célú ingatlanban szeretnél okos otthon funkciókat? Társasház, vagy irodák költségcsökkentése a cél energiahatékonysági automatizmusok bevezetésével? Éppen ez lehet egy családiházban is cél, csak más és más a célközönség és ezzel együtt a tolerancia is a különféle rendszerek megbízhatóságaiban.

Megépítendő új ingaltanba szeretnél jövőbe tekintő megoldásokat?

 

Loxone Touch Pure Anthracite

A fénykép a Loxone hivatalos oldaláról került letöltésre

Felújítasz, vagy csak kimondottan okos funkciókat szeretnél kiépíteni? Többet erről ebben a blogban találsz: 2. Választási szempontok a magyar okos otthon piacon

A fenti kérdések mind-mind abba az irányba terelik a gondolatokat, hogy mennyire van szabad választásod a vezetékes, vagy vezeték nélküli rendszerek kiválasztásában. Ha az építkezés azon fázisában vagy, amikor ezt eldöntheted, akkor szerencsés vagy, mert sok olyan dolog tud kijönni ebből, ami kapcsán az okos otthonod nem is feltétlenül jelent extra kiadást és nem utolsó sorban szépen be tud illeszkedni az építkezés műveleti fázisaiba. Ilyenkor egy okosan végig gondolt rendszer sok egyéb terméket tud helyettesíteni kompromisszumok nélkül. Ekkor ugyanis a vezetékek előre be tudnak kerülni a falakba és alapot tudnak adni egy olyan rendszernek, ami megbízhatóságával kapcsolatban nem kell, hogy kételyeid legyenek.

Jótanácsom az, hogy ha okos otthonban gondolkodsz, akkor azt idejekorán el kell kezdeni, már az első ötletek felmerülése kapcsán, mert ott tudsz a terveződdel együtt egy jól kigondolt rendszert kialakítani, lehetőleg vezetlkes alapon.

 

3) Jövőállóság

 

Ezt a témát részben már súroltam azzal, hogy egy ma megtervezett, kialakított vezeték nélküli okos otthon rendszer lehet, hogy tökéletesen működik ma, de akadozhat, hibázhat 2-3 év múlva a sokasodó vezetéknélküli technológiának köszönhetően. Még az sem biztos, hogy mi okozzuk ezt, mert egy társasházban a szonszédok által keltett elektro-szmog nagyban befolyásolhatja a nálunk történő eszközkommunikációt. A nagy gyártók figyelnek a tiszta csatornák elvre, de mivel egyre több apró távol-keleti gyártmány is megjelenik a piacon, így egyre szűkebbek lesznek azok a frekvenciasávok, amik tiszteletbentartása hiányában sok problémába ütközhetnek a rendszerek. Gondoljunk arra, hogy ma már gyakori az online húshőmérő, vagy egyszerűen: online lázmérő. Minek? Kérdem én... Ha nem vagyok a gyerek mellett, amikor mérem a lázát, vagy a hús sütése közben nem vagyok ott a konyhában, akkor megette a fene. Na mindegy, telefonon utólag biztos meg lehet nézni, hogy "na Julcsa, ezért ilyen pocsék ez a szték, mert szénné sütötted, itt írja a Zokostelefonom!!!". Ezek az eszközök mind osztoznak a levegőben található fotonokban és azok  geometriai és időbeli elrendeződése adja ki azt a kommunikciós csatornát, amit mi wifinek, vagy zigbeenek, vagy zeewave-nek nevezünk. Természetesen vannak megbízhatósági különbségek, de ott az ár is nagy differenciáló tényező. Korábbi blogok erről részletesen beszélnek, mint azt előbb be is linkeltem.

 

Kaszkád

 

A jövőre gondolva tehát ismét a vezeték mellett teszem le a voksom, mert azon bármelyik rendszer jelei megbízhatóan el fognak tudni közlekedni és az általunk egy életre megálmodott kényelemi fnkciók nem kerülnek a kompromisszumok oltárára egy utólag beszerzett online pirítóskenyérsütő miatt.

 

+1) Biológiai megfontolások

 

Egyik legnehezebben megfogható, de egyre gyakrabban aggodalmat keltő téma a vezetéknélküli rendszerek kapcsán az elektro szmog és annak élettani hatásai. Sajnos nem vagyok sejtbiológus - bár nagyon érdekel a dolog - és ezért nem fogok tudni erről sem megnyugtató, sem aggasztó híreket hozni, csak a józan paraszti logikámra támaszkodva fogok érvelni. Sok tanulmányt találhatunk a neten erről, amik kapcsán felmerülhet bennünk a kérdés, hogy vajon aki leírja a sejtek kálcium ellátását gátló elektromágneses mező hatását, milyen eszközt, milyen technológiát tesztelt. Sokak által aggodalmat keltő 1-1,5kW teljesítményű mikrohullámú sütő, vagy 100mW teljesítményű wifi router, vagy éppen egy mobiltelefon 25mW teljesítménnyel?

 

rigó

 

Mindnek más és más a célja, ezért nehéz ebben egzakt választ adni. A mikrohullámú sűtő nagy teljesítményének a 99%-a a sűtő belsejében lévő étel megmelegítésére - az ő részecskéinek a "felrázásával" - fordul egy fémhálóval zárt dobozban, a router adóteljesítménye viszont pont ellenkezőleg a minket körülvevő tér telesugárzására. Igaz, más a frekvenciatartomány is, ami szintén befolyásolhatja a ránk gyakorolt hatást. Anélkül, hogy nagyon belemennénk az általunk hallott hangok és gamma sugárzás frekvenciatartományainak részleteibe, elmondhatjuk, hogy szinte minden sugárzásnak ki vagyunk téve. Hangoknak, rádió hullámoknak, mikrohullámoknak, fénynek és egyéb, nem látható sugárzásnak a naprendszerünk háttérsugárzásának köszönhetően. Mindre elmondató, hogy kis mértékben segítheti életünket, nagy mennyiségben viszont káros. Igaz ez a hajnali rigófütty és részleges halláskárosodást okozó autóriasztó esetében, vagy a denevér és mikrohullámú sütő belseje, vagy a naplemente andalító fénye és a verőfényes, bőrkárosító napsugárzás, vagy a magas frekvenciájú alfa-, béta-, gamma sugárzások esetében is.

A józan logika azt diktálja, hogy amennyiben lehetséges, ezeket a hatásokat próbáljuk csökkenteni és ha nem kimondottan indokolt, akkor ne vezeték nélküli rendszereket válasszunk, mert valószínű nyugdtabban fogunk aludni, pihenni és összességében élni egy alacsonyabb sugárzású épületben.

 

A 3+1 pont alapján a vezetékes rendszer felé billen a mérleg nyelve, de aki mindenképpen a vezeték nélküli rendszerre kell, hogy hagyatkozzon, az se keseredjen el, hiszen léteznek a hybrid rendszerek, amik ügyesen kombinálják ezen két tulajdonságot és ahol lehet, vezetéken kommunikálnak egymással, ahol pedig nem, ott vezeték nélkül "lövik át" az információs csomagokat. Ezzel racionális kompromisszumot ajánlva a két megoldást közt.

Ilyen rendszert több gyártó is alkalmaz, a Loxone is okosan képes ezt kombinálni és ezzel minden igénynek megfelelni. Részletesebben tudsz erről olvasni A Loxone márkáról című aloldalunkon.

 

Ismerd meg teljeskörű szolgáltatásainkat: Konzultáció

Köszönöm figyelmedet!

Szép napot kívánok!

Péter

©2022 SBT Pro Novo Kft. Minden jog fenntartva. Az oldal használatával elfogadod a használati feltételeket.