Így gondoskodj idős szüleidról okos otthon megoldásokkal!

 

Kezdem egy bocsánatkéréssel, mert ez a téma nagyon megosztja az embereket. Legalábbis a hozzám közel állókat. Vannak, akik nagyon gyors életet élnek és bizony gyakran a legfontosabb és leginkább automatikus dolgok maradnak el. Lehet ez egy egyedülálló idős szülő esetén a napi egy, vagy két telefonhívás, csak hogy megkérdezzük minden rendben van-e. Vannak azok, akik viszont azt mondják, hogy megette a fene, ha erre nincs időm, nem kell nekem semmi okosság, megoldom magam. Ilyenkor el is szégyellem magam egy kicsit, hogy miért tolakodtam és néztem azt ki a beszélgetőpartneremből, hogy őneki erre nincs figyelme. Tőlük kérek most újfent elnézést! :)

 

idős természetben 

 

Pedig vannak azok az esetek, amikor egy segítségnyújtás perceken, vagy pár órán múlik. Ilyenkor tudnak a mai technológiák a segítségünkre lenni. Nézzünk hát pár példát, hogy milyen lehetőségeink vannak, az egyszerűtől, az egészen lenyűgözőig - természetesen maradva az elérhető technológiák témakörében. Mert rendelhetünk akár egy házi robotot is, aki  mesterséges iintelligenciával és gépi tanulással megáldva tudja színesebbé tenni a mindennapokat, akár fizikai munka átvételében, vagy szociális szolgálatot (társ tud lenni egy egyedülálló embernek) tud bizosítani. Van már legalább annyi ebből is, mint az okos otthon rendszerekből. A következő példák talán azért egyedülállók, mert nincs szükség hozzá egyéb berendezésre, mint egy szabadon programozható okos otthon rendszerre, ami akár amúgy is racionális része lehet egy mai háztartásnak.

 

1) Elfelejtett rutinműveletekre való emlékeztetés. Tipikus példája ennek a vérnyomást szabályozó gyógyszerkészítmények, vagy egyéb rendszeres bevételt igénylő szerek, segédanyagok. Erre például egy viszonylag egyszerű megoldás lehet egy fiók, amelyet dedikálunk ezen szerek tárolására, pl gyógyszerszekrény. Ezen fiók nyitását lehet figyelni és bekötni az okos otthon központba, hogy ha naponta egy adott időpontig nem történik meg a nyitása, akkor a rendszer udvariasan figyelmeztet, akár egy beolvasott kedves üzenettel, vagy jelző hangulatfény felkapcsolásával. 

 

2) Éjszakai segédfény jelenetet tudunk beállítani egy plusz mozgásérzékelő felszerelésével az ágy alá. A gyakori éjszakai mosdóbamenetel sokak alvását megnehezíti, főleg akkor, ha minden alkalommal szembesülni kell a szoba és előszoba, mosdó vallató fényeivel az éjszaka közepén. Kiváló megoldás erre egy addícionális mozgásérzékelő a hálószobába, amelyet kombinálva a plafon jelenlétérzékelő jelével és egy időzítés figyeléssel (esti lefekvéstől reggeli ébresztőig) fel tudunk használni egy csökkentett fényerejű kísérőfény bekapcsolására, akár a helységek normál fényforrásai dimmelésével. Sokkal kellemesebb úgy kisétálni, hogy az embernek nem kell hunyorognia, majd később pedig próbálni visszaaludni a fénysokk után.

 

Loxone Nightlight Motionsensor

A fénykép a Loxone hivatalos odalairól került letöltésre

3) Bekapcsolva felejtett vasaló figyelmeztetés, automatikus lekapcsolás. A szobai jelenlétérzékelő és egy felügyelt konnektor segítségével felépíthető egy olyan mechanizmus, hogyha adott ideig nem észlel a rendszer fizikai jelenlétet a működő vasaló környezetében, akkor annak dugalját automatikusan kikapcsolja, vagy előtte beolvas egy figyelmeztető üzenetet, hogy pl "A vasaló felügyelet nélkül van 5 perce, 2 percen belül azt ki fogom kapcsolni a biztonság érdekében." Megint csak nem igényel extra berendezést, mint az okos otthon rendszer és hozzá kötött eszközök. Najó, talán az audio megoldás picit extra, hiszen nem mindenki kéri a Loxone integrált audió megoldását. :)

 

4) Talán ez a legalapabb dolog az okosórák elterjedése után, de a Loxonnak is van akár karóraként viselhető, vagy fix helyre telepített, vagy mobilan mozgatható nyomógombja, melynek megnyomására különböző automatizmusokat lehet felépíteni. Akár egy telefonhívás kezdeményezését, vagy előre megadott üzenet elküldését, vagy egyéb figyelmeztetések sorát. 

 

idős gép előtt 

 

5) Előfordulhat olyan büszke szülő is, aki nem szereti az ilyen hivalkodó segítségnyújtó eszközöket, mert nem szeretné elfogadni, hogy a kor előrehaladtával ilyenre szüksége lehet. Ilyen esetre lehet olyan diszkrét megoldást is kidolgozni, ami ott van csöndben a háttérben és amikor szükség van rá, akkor megteszi az elkerülhetetlen lépéseket. Példának okért a helység jelenlétérzékelőinek használatával elemzést készíteni a lakó mozgásmintáiról és ha attól nagyban eltérőt tapasztal a rendszer - Nagyi minden nap 6-kor kel és első útja a konyhába/mosdóba vezet, vagy netán kiengedi a kutyust a kertbe, de ma csak a hálóban jelez jelenlétet a rendszer és már reggel 8 óra van - akkor egy "push notification"-nel megkéri a gyerkőcöket, hogy hívják őt fel, minden rendben, van-e. Ugyanez óriási segítség lehet egy fürdőszobai esés után is, amikor az ember nem tud az adott helységből elmozdulni és így könnyen jöhet előbb, mint utóbb a várva-várt segítség. A rendszer adott, a személyreszabott algoritmusok pedig szabadon felépíthetőek.

 

Ha felkeltettük érdeklődésed, fusd végig az erről szóló koncepciónkat:

„Assistance” 

 ... vagy egyszerűen csak:

Kérd díjmentes konzultációnkat!

 

Köszönöm figyelmedet!

Szép napot kívánok!

Péter

©2022 SBT Pro Novo Kft. Minden jog fenntartva. Az oldal használatával elfogadod a használati feltételeket.