A költségek, funkcióbeli rugalmasság, megbízhatóság és telepítési nehézségek szempontjából igyekszem összehasonlítani a különféle rendszereket. Ebben a blog cikkben perspektívába helyezem őket és egyesével kibontom a négy csoportot.

Egy diagrammal kezdeném ezt a blogot. Egyrészt mert szeretem a diagramokat. Másrészt pedig sok mindent elmondanak, ha jól megépítik őket. A legjobbak a több dimenziós diagramok, valahogy úgy, mint a vektorok és mátrixok a programozásnál. Najó, szerintem itt veszítettelek el... 

 

rendszerek

 

Mire gondolt a költő?

A vízszintes tengelyen balról jobbra növekszik a beruházási költség, az üzemmenet stabilitás és az az időd, amit nem a rendszer karbantartásával kell töltened. Egy okos kapcsoló (a vízszintes tengelyen bal oldalon helyezkedik el) gyakran le fog esni a wifi hálózatodról. Néha elfelejt ki és bekapcsolni. Akkor újra kell tanítani és megy megint tovább. Közben távolkeleten egy szerveren szépen gyűlik az adat az életviteledről. Nem a személyedhez kötve, GDPR rendben van. Hanem csak úgy, egy névtelen több dimenziós mátrixban és ezt gépi tanulással elemzik. Mindenkinek nagyon jó. "Ilyen jó még sose volt." Ezt a részét hagyjuk is.

A függőleges tengelyen a funkcióbeli rugalmasság növekszik, ahogy távolodunk az origótól. Itt például kimagasló a szerver alapú rendszerek rugalmassága. A Loxone-t és társait épp csak arra nem tudod beprogramozni, amire nem akarod. Amit függvénnyel le lehet írni, azt a szerver tudni fogja. Ma, holnap és 10 év múlva is. Ha 10 év múlva szeretnéd, akkor felhívsz és ráprogramozzuk az AI (artificial intelligence) háztartási robotod töltőjének a tápellátását és akkor csöndbe marad, nem oszt ki, hogy megint meghagytad a nanotechnológiás pizzád szélét és nem győzi már a qvark-generátor a rengeteg kozmikus energiából előállítani azt a sok szintetikus gluténhálót, ami kidobálsz. Egyébként is, minek eszel? Minden fotonokból áll, azok egyesülnek és válnak szét és hozzák létre az anyagot, hogy aztán te megegyed és...

 

Loxone Touch pure 01

A fénykép a Loxone hivatalos odalairól került letöltésre

"Smart-tech" gyártók termékei

(a fenti diagramon az origóhoz legközelebb eső csoport)

Funkciók: világítás, konnektor és relé kapcsolása, redőnyök vezérlése, alapszintű fűtésszabályozás, zene kapcsolás, stb.

Szeretnéd pár egyszerű funkció mentén okosítani a a lakásodat, házadat, például okosvilágítást és pár okoskonnektorról üzemelő berendezést telefonról szeretnél üzemeltetni, esetleg távolról elérni. Ide sorolható még a központi termosztát kezelése is, ami egy célhőmérséklet (amire szeretnénk fűteni a lakást) beállítására és ki/bekapcsolására alkalmas. Külön jó lenne, ha tudnál neki magyarázni, beszélgetni vele, beszédvezérléssel (voice command) irányítani. Ezt majd külön tárgyaljuk.

Ez a termékcsoport az általam Smart-tech gyártók csoportjába tartozik. Itt jellemzően olyan központi eszközökkel találkozunk, mint Aqara Hub, Samsung SmartThings, Xiaomi Mi Home, Philips Hue Bridge, Sonoff Hub, stb. Ezek a központok képesek saját és más gyártók okos eszközeivel (fogyasztóival) kommunikálni és azokat irányítani. Ilyen fogyasztók lehetnek integrált okosLED lámpák, okoskonnektorok, okoskapcsolók és okosrelék, amikkel szinte minden elektromos fogyasztót tudunk alapszinten automatizálni. Fontos azt is kiemelni, hogy vannak olyan fogyasztók, amik képesek egyből egy asszisztenshez csatlakozni, mások csak a saját hub-on keresztül. Ezeknek utána kell járni, gyorsan kiderül, hogy az adott okos lámpa például tud-e közvetlenül komminukálni Alexával. Fő volument a következő gyártók viszik el a kütyü kategóriában: Aquara, Sonoff, Trust, Xiaomi Mi, Shelly, Moes, Yeelight, D-link. A lista szinte végtelenül folytatható, sok esetben ugyanazt a fizikai "vasat" fogjuk fellelni egyik-másik gyártó külön logói alatt.

 

A voice command, vagy beszédvezérlés komplexebb algoritmusokat igényel és ehhez javasolt a nagyobb márkák közül választani Assistant-ot, hogy megfelelő eredményt kapjunk. A pontosan működő hangfelismerés gépi tanulást (machine learning) igényel, ami a mesterséges intelligenciák egyik legerősebb ágazata és komoly fejlesztéseken ment keresztül az elmúlt 5 évben. Ezt nem minden piaci szereplő engedhette meg magának és beletelik még egy-két évbe, hogy elterjedjen a távol-keleti gyártóknál is. Gondoljunk arra, hogy az Amazon Alexa-ja képes felismerni a suttogást és hasonlóan suttogva válaszol. A suttogás során nem rezgeti meg a hangszálunk a levegőt, hanem teljesen más mechanizmusok útján képezzük a hangot. Ez még vetekszik a mágiával. :). Ezekhez javaslom az Amazon Alexa, Google Assistant, Microsoft Cortana, vagy ha éppenséggel almásak vagyunk, akkor az Apple Homekit-et Siri segítségével.

 

Alexa

 

Ezen rendszerekhez szeret mindenki alkalmazkodni, tehát a nevesebb okos otthon gyártók eszközei szintén könnyen integrálhatóak ezen asszisztensekkel. Egy fontos szempontot azonban ne feledjünk: kicsiny országunk sajátos nyelve nem ad elég statisztikai alapot a nagy fejlesztő óriásoknak, hogy magyarra is kidolgozzák a hangasszisztenseket. Jelenleg egyik hangasszisztens sem tud készségszinten magyarul kommunikálni. Képesek szép kiejtéssel lefordítani szavakat, vagy kifejezéseket, de magyarul gondolkodni és kommunikálni még nem. Viszont cserében szépen fejlesztik a mi angol tudásunkat és igény esetén akár indiai akcentussal is beszélik az angolt. Mert van aki, ezt keresi. Van aki pedig a különböző púzáshangokat. Igen, Alexa ilyet is tud, nem is akárhogy. :)

 

Telepítési nehézség: kezdő, alapszintű- a központ telepítése és üzembehelyezése majdnem olyan egyszerű, mint egy vezeték nélküli hangszóró párosítása a telefonunkkal. A youtube-on számtalan 2-3 perces videót találunk ezeknek a rendszereknek a felélesztése kapcsán.

 

Költségek: 2-3 ezer forintos reléktől kezdve, 8-10 ezer forintos konnektorokon át a voice command egységekkel kombinált több százezres rendszerekig minőségtől és funkcionalitástól függően bármi lehet, de alapvetően 30-50 ezer forintból egész élvezhető rendszert lehet összeállítani.

 

Megbízhatóság: ennél a termékcsoportnál előfordul bizony, hogy egy-egy eszköz "leakad" vagy megáll. Nagy a wifi, vagy internet hálózattól való függés. Ha valaki például éjszakára lekapcsolja a wifit az elektro-szmog csökkentése érdekében, akkor elfelejtheti az összes automatizmust, amit beállított, mert ezek nagyrészében bizony a "levegőben avel a petró". Ezt a kifejezést akkor használták a szüleink, nagyszüleink gyerekkorában, amikor falura bekerült a villany és az leváltotta a petróleumlámpát, mondták, hogy "dróton avel a petró", azaz, vezetéken megy a villany, vagy elektromos áram. :)

 


 

A következő csoport a "barkács" rendszerek, a kis fenti diagramomból a bal felső negyed. Rengeteg előnyével és nehézségével. Gyakorlatiasan fogalmazva, hogy milyen megoldások léteznek a hobbisták lakásaiban. Sokan közületek eshetnek ebbe a kategóriába. Hogy miért? Mert a hobbista rengeteget olvas, utánajár, és autodidakta módon tanul. Ezt teszem én is. Ilyenkor pedig előbb-utóbb belebotlunk olyan cikkekbe, amik az érdeklődési körünket érinti. Rengeteget tanulok társaimtól, azokból a projektekből, amiket feltöltenek a freeware keretein belül. Másként nem is lehet lépést tartani a technológia fejlődésével.

 

Hőmennyiség

 

Ne gondoljuk, hogy ezek a megoldások elmaradnak bármiben is a piaci vezető termékektől. Annyiban különböznek, hogy míg egy hobbista otthon megcsinálja és sokszor 10-15 órákat tesztel és írja újra a kódokat, majd egy hét múlva rájön egy jobb megközelítésre, addig egy nagy cég nem teheti meg, hogy prototípust tesz ki a piacra és így belső teszteléseken megy át a termék. Így van hát, hogy funkcionalitásban a skála legmagasabb helyét foglalják el ezek a megoldások az előző posztomban szereplő diagramon.

 

Teljes funkcionális okosotthon ezermester rendszerek

Ezek alatt nem értek mást, mint a régi mikrokontrollerekből és assembly programozási módú vezérlő IC-kből kinőtt iparág termékei, amik manapság szintúgy szerteágazó megoldásokkal szélesítették ki a piac ezen szegmensét, mint bármi más fogyasztási cikk. Az elmúlt 15-20 évben rengeteg mikroszámítógép fejlődött ki és nyerte el a programozni vágyók méltó szeretetét. Hogy is ne tenné, ha egy Raspberry PI 30 ezer forintos áráért egy nyílt forráskódú férfiököl méretű mutatós számítógépet kapunk, ami Linux környezetben gyönyörűen tekeri a office xlsx, docx stb kiterjesztésű fileokat, youtube videót nézhetünk róla, nem támadják vírusok és stabil, mint a Mia motor fordulatszáma.

Most írtam pár zsargon kifejezést. :) Ezekkel a jellemzőkkel egyébként nagyjából le is írtam az okosotthon ezermester módra tulajdonságait.

Főbb gyártók itt az Arduino, Raspberry, Microchip, PicoPLC és sok más tengerentúli márka. Nem meglepő, ha kedves olvasó az autódban a motorvezérlő elektronika pont ezen gyártók egyik platformjára épült. Az autóipar pedig nagyon magasra teszi a mércét. Na de a megbízhatóságról később.

 

robotkar

 

A cikkben szereplő eddigi két képen ugyanaz az Arduino mikroszámítógép végzi a robotkar vezérlését, mint a mérést és aritmetikai műveleteket a hőmennyiségmérőnél, vagy a kerti vasút és öntözésvezérlést. Kérdezed olvasóm, hogy mit keres itt egy robotkar az okos otthon leírásban? Nagyon biztosan ki tudja venni például a csésze kávét a szintén okosított kávéfőzőből. Többször egy nap, mint amennyit mi összesen meg tudunk inni veletek, akik most olvassátok a cikket. Viccet félretéve, ez a kategória ugye a barkács rendszerekről szól és igen, hobbisták barkácsolunk. Mindent, amire időnk jut. ;)

Bár a Loxone-ra esküszöm és nagyon szeretem az általa véghez vitt okos otthon rendszereket tervezni és programozni, de halkan jegyzem meg, hogy a számítási feladatokat ugyanolyan pontossággal végzi az Arduino, hiszen a matek nem egy szubjektív tudomány. 👨‍🎓 

 

Visszatérve az okosotthonokhoz...

Funkciók: az ilyen okosotthon rendszereknek az egyik fő erénye a végtelen rugalmasság, hiszen a programozhatóságuk és a hozzájuk bármilyen érzékelő, vagy aktor (végrehajtó egység) kapcsolásával olyan képességekkel tudjuk felruházni mikrokontrollerünket, mint az újjlenyomat olvasó, hang analizátor, füst, vagy egyéb mikrorészecske elemző, mozgás, vagy jelenlét érzékelő, hőmérséklet, pára és légminőség érzékelő, vagy éppenséggel tömeg, gyorsulás, vagy fényerősség mérési képesség. Ezen bemeneti adatokkal már a legösszetettebb okosotthon rendszer is el tud dolgozni egy pár száz ciklust, mire kihámozza belőle a kívánt funkciót.

Picit konyhanyelvre fordítva gyakorlatilag bármit meg lehet csinálni egy ilyen rendszerrel, hiszen a működésének elve ugyanaz, mint az összes ipari alkalmazású számítógép vezérlésnek, csak itt teljesen le tudunk menni a "vasig", szó szerint értve begépeljük a programkódba a kívánt funkciót indító vezérlogikát, majd azt megfelelő elektronikai kapcsolásokkal illesztjük az adott funkció elvárásaihoz. Határt csak a később taglalt elvetemült háromság szabja.

 

Telepítési nehézség: ehhez az elvetemült háromsgára van szükség: türelem, szakértelem és rengeteg idő. Ez esetben a fejlesztéseket mi végezzük otthon, gyakran örökké, mert a hobbista szellem sosem nyugszik. Itt térek rá újra a nyílt forráskódra. Ha szeretné a felhasználó, akkor adott esetben egy desktopként használt Raspberry PI teljes operációs rendszerét át tudja írni és nem fél egyetlen óriás cég sem, hogy az árbevételüket fenyegetnénk ezzel. Így hát a támogató közösségnek köszönhetően nagyon sok dolog elérhető fórumokon keresztül, azonban a nagycégeknél dollármillókba kerülő mérnöki fejlesztést mi magunk csináljuk otthon, gyakran családtagjaink agyára menve. Nem baj, ők ezt nem érthetik, valahol be vannak zárva a konvenciók fellegvárába és nem tudnak minket boldog őrülteket értékelni.🤪

 

Költségek: ezen a téren csak a mai helyzetről merek véleményt nyilvánítani. Ugyanis ezt a szegmenst nagyon sújtja a globális chiphiány, ami egyébként el fogja érni a többi gyártót is, itt azonban már szemmel látható és nem tudni, hova fogja ez majd repíteni az árakat. Vegyük tehát a mai képet: gyakrolatilag bármelyik mikrovezérlő chip elérhető 10 ezer forintból és mellédobva egy finom belsejétől megfosztott mangó héjába gyűjtött mennyiségű egyéb kiszolgáló alkatrésszel (úgy mint ellenállás, kondenzátor, kristály, tranzisztorok, FET-ek, relék stb) el is tudjuk készíteni a vezérlőáramkörünket, vagy megvesszük a kész kit-et és pár ezer forintból tudunk hozzá venni érzekelő áramköröket. Mondjuk 30-50 ezer forintból már komoly rendszer összehozható, amire utána csupán pár száz munkaóra programozást kell rátenni és kész is. Ha ezt magunknak készítjük, akkor gyakorlatilag "azistenfizessemeg" alapon rendben is van.

 

Megbízhatóság: amennyiben az elvetemült háromság rendben ment és jól építettük fel a logikát, megfelelően illesztettük kontrollerünkhöz, vagy mikroszámítógépünkhöz a perifériákat (érzékelőket és aktorokat), akkor ez a rendszer örökre működni fog. A korábbi utalásomat az autóipar magas elvárásaira most előhúzom és indokolok is vele. Gondoljuk el, ha egy autóban egy motorvezérlő elektronika elmegy átlag 30 évet (mert nem az szokott megállni az esetek nagy részében, hanem a kontakthibák okozta üzembiztonság bomlik fel) állandó rázkódás, magas és alacsony környezeti hőmérséklet mellett, akkor kis otthonunk nyugalmában bizony ki fog szolgálni amíg szeretnénk. Maximálisan.

Kimondottan elvetemülteknek ajánlom, de nekik nagyon!!! ;)

 

mikrokontroller

 

Tartozom még ezen blogban két zsargon kifejezés magyarázatával: Linux és Mia motor.

Az egyik egy nagyon régi keletű öngyulladásos egyhengeres dízelmotor, amit az állati erő kiváltására vezettek be a világon jópár évtizeddel ezelőtt és híres volt megbízhatóságáról és állandó fordulatszámáról (stabilmotornak is nevezték). A másik pedig egy olyan számítógépes operációs rendszer, ami sokkal megbízhatóbb, mint a konkurrens ablakos cég terméke... hogy senkit ne sértsek meg, nem neveztem meg semmit itt, tehát lehet úgy is érteni, hogy a Mia motor megbízhatóbb, mint az ablakos cég... ami egyébként igaz is. 😈

 


 

A következőkben igyekszem az általam funkcionális gyártóknak nevezett csoporttal foglalkozni, akik a hűtés, fűtés és egyéb gépészeti szakcégek és az ő okos otthon kész berendezéseik. Manapság már nehéz vásárolni olyan műszaki berendezést, ami nem rendelkezik internetes, vagy mobiltelefonos alkalmazási felülettel. Emlékezzünk csak a korábbi posztokban szereplő "smart-tech" gyártóknak nevezett eszközökre, ahol egy 3-4000 forintos okos konnektor már mobiltelefonról kezelhető.

Akkor természetes, hogy egy kazán, vagy klímaberendezés a saját többszáz ezer (esetleg több millió) forintos bekerülési költségével elbírja ezt a kis extrát. Nincs hát ez másként egyik fűtéstechnikai gyártóval sem. A teljesség igénye nélkül pár ismertebb típus ilyen oldalát igyekszem bemutatni.

 

Daikin

 

Fűtés vagy hűtéstechnikai cégek okos otthon rendszerei

A Daikin cég méltán nevezi magát a piac vezető szereplőjének. Technológiai megoldásai révén sokban diktátor, még ha a konkurencia ezt nem is fogadja el kommentár nélkül. Tény, hogy a készülékeik okosításában is elől járnak, mert egyrészt széles körű remote elérést biztosítanak a felhőközpontú alkalmazásaikon keresztül, másrészt pedig ezt tovább gondolva egy olyan ekoszisztémát alakítottak ki, ami az aftersales tevékenységeiken keresztül intelligens módon magukhoz köti a vásárlót oly módon, hogy az nem tűnik tolakodásnak.

Ez az igazi okos megoldás. A rendszer neve a Stand By Me, ami a készülék értékesítése és telepítése után egy olyan on-line monitorozást és aktív karbantartás követést tartalmaz, ami segítségével a szervíz technikus on-line módon ellenőrizheti a házunkba telepített berendezés működését és egy esetleges karbantartáshoz már célirányosan tud felvonulni, mert előzőleg lekérdezte a kazánunk, vagy hőszivattyúnk paramétereit.

 

Vissmann

 

A smart home rendszerük neve a Residential Controller, amely funkcionalitásai a következők: hőfok és ventilátor sebesség állítás, fűtési, hűtési programok időzítése, monitorozás, energiafogyasztás. A rendszer összeköthető a Google és Amazon segédjeivel, ami - bár csak a főbb európai nyelveken - hang utasítás elvű vezérlést is lehetővé tesz, ezzel elegánssá téve a megoldást. Bonyolultabb fűtési, vagy hűtési algoritmusokat ne keressünk, a rendszer automatikusan végzi ezt, sokkal okosabban, mintha mi próbálnánk ezt vezérelni. Az öntanuló PID vezérlés alapfunkció minden gyári eszközű vezérlő rendszernél, ezt ne is akarjuk jobban, vagy szebben megoldani, hacsak nem kimondottan az a cél, hogy egy integrált házautomatika rendszerbe kötjük a fűtés/hűtés vezérlését.

Természetesen erre is van lehetsőség, mert a Daikin kedvünkre (felár ellenében) biztosít Modbus, vagy KNX csatolót, amit már tudunk is elegánsan használni egy intelligens okosotthon rendszerben. A Loxone Modbus extension például kiválóan integrálhatóvá teszi a Daikin eszközeit és azokkal nagyon mély szintű kommunikációra képes, mely nemcsak paraméterek kiolvasását, de fűtéstechnikai vezérlési jelek adás-vételét is lehetővé teszi, ezzel biztosítva a hatékony vezérlést és gazdaságos üzemet.

 

ariston 

Egy másik nagy név a piacon a Viessmann, vagy egy elérhetőbb árú az Ariston. Mindkét cég ugyanazt a smart home közeget fogja biztosítani, mint az előzőnek bemutatott Daikin. Mindkettőnél elérhető az okos alkalmazás, a Viessmann cég biztosít hozzá egy megfelelő protocollra képes kiegészítőt, a Vitoconnect falidobozt, amely kazánunkat, vagy hőszivattyúnkat wifi képessé teszi a Vicare App alkalmazás használatával. Funkcióikat tekintve ugyanazokat tudjuk életrehívni, mint a Daikin termékeinél, tehát a szobánkénti hőmérsékletet (amennyiben szobánként van felszerelt termosztátunk), fűtési/hűtési időzítéseket és nyomon követhetjük kazánunk előremenő hőmérsékletét és fogyasztását.

 

Az Ariston szintén elérhetővé teszi ezen paraméterek nyomonkövetését és beállítását az Ariston Net fantázianevű alkalmazással, mely kapcsolatot biztosít mind a kondenzációs gázkazán, hőszivattyú és vízmelegítő termékekhez. Az Ariston Net Pro pedig itt is a szervíz szakemberek bevonásával egy after-sales szolgáltatást céloz meg, mellyel egyrészt garantálja a folyamatos kapcsolatot a megrendelővel, másrészt biztosítja a problémamentes karbantartást, ami a hoszzútávú termék-élet elengedhetetlen eleme.

 

Elmondhatjuk tehát, hogy három piaci szereplő okos vezérlőjének megvizsgálásával körül-belül ugyanazt az okos otthon élményt kaphatjuk, ami kimerül (de nem alábecsülendő) egy profi fűtés/hűtésvezérlő program biztosításában és annak okostelefonon történő elérhetőségében és a piac ezen szegmensében szintén fontosnak tekinthető karbantartás nyomonkövetésben. Abba nem nyertünk belelátást, hogy a Stand By Me rendszer például milyen szintű paraméter on-line monitorozását teszi lehetővé, de feltételezzük, hogy mélyebb szintet tesz lehetővé, mint amire egy hétköznapi felhasználó kíváncsi.

 

Akarunk-e tehát egy fűtés/hűtéstechnikai termékgyártótól okosotthon megoldást vásárolni?

Azt gondolom, hogy ha egy megbízható rendszerre van szükségünk és nem fontos a lakásunk további funkcióinak az integrálása, akkor a fűtés/hűtés rendszer távirányítására ez lesz a legmegfelelőbb céleszköz, hiszen ki értene jobban a fűtési rendszerek vezérléséhez, mint az a szakértő, aki maga építette ki a hőforrást és a vezérlést is rá. Valószínű én is utoljára fogom szétfaragni azt a 12 éve megvásárolt Buderus kondenzációs kazánt, padló és radiátoros körrel, ami bár nem okos funkciókkal ellátott, de teszi a dolgát észrevétlenül és gazdaságosan.

Abban az esetben viszont, ha szeretnénk olyan integrált rendszert, ami az egész házat autonóm módon képes vezérelni, összehangolva a fűtést/hűtést, ventillációt, árnyékolást, világítást, energiatermelést és mérést, akkor bizony vegyük meg a Modbus vagy KNX csatolót a fűtési rendszerünkhöz és kössük be a következő héten megjelenő blogposzt leírásban szereplő szerverközpontú okosotthon rendszerünkbe. Csorbát nem szenvedünk, hiszen a fűtési/hűtési algoritmusokat ugyanúgy le tudjuk képezni a vezérlőprogramban és még inkább személyre tudjuk azt szabni.

 


 

Szerver alapú megoldások

Végre elérkeztünk az érdekes részhez. Nem kellene lelőnöm a lényeget ezzel, de úgyis ki fog derülni, mi az álláspontom szerzőként.

 

Comexio server

 

Célom ezzel a blog sorozattal inkább az ismeretterjesztés, mint egyik, vagy másik oldalra állítani téged kedves olvasó. Szeretnék elegendő információt adni ahhoz, hogy esetleg közelebb kerülj ahhoz a döntéshez, hogy milyen irányba menj el az otthon "okosítás" területén. Azonban ha komoly és megbízható megoldást szeretnél, akkor bizony ebben a blogban érdemes szétnézni. :). Néhány példát fogok felhozni, nem lesz teljes a lista, de a főbb elemek tartalmazni fogja, amik mentén el tudsz kezdeni keresgélni. Természetesen kérdés esetén állok rendelkezésre a Kapcsolat menüpont alatt.

Egy pár európai gyártó cég termékcsaládját fogom bemutatni nektek, mely a piac nagy részét le is fedi ebben a kategóriában. Az igazán nagy meglepetés az lesz, amikor meglátjátok, hogy mennyire komoly fejlesztések folynak ezen területen is kishazánkban. 3 magyar céget és termékeit hoztam most be.

 

Loxone Basecamp Showhome Wäschenbeuren 98 A fénykép a Loxone hivatalos odalairól került letöltésre

 

MyTEM - a svájci megoldás

Ebben a kategóriában szintén nagy a választék, talán nem annyira, mint a korábbi "Smart-tech" gyártók kínálatában, hiszen ott ezen mondat alatt is újabb 3 termék került ki az on-line felületre, hogy megvegyük. Ezen szerver alapú megoldást gyártó cégek nagyon sok szakmai tapasztalattal rendelkeznek, ami nem feltétlenül a chip gyártás és annak hónapról hónapra olcsóbban történő sorozatgyártásáról szól, hanem a termékeik célkörnyezetének alapos műszaki ismerete, esetenként azon területeken eltöltött több évtizedes gyártói tapasztalat. Ilyen például az első cég, amikről írok pár sort. Ők a MyTEM, egy svájci cég. Nem nagyon lehet róluk hallani, nem is töltenek sok időt a promócióval... talán úgy, mint a svájci óránál.

Több, mint 50 éve vannak az automatizálási szakmában és mostanra elég célirányos okosotthon rendszert is kiépítettek a portfólióban. Arhitektúrájukat tekintve szerver és kiegészítő alapú a rendszer. Ipari megbízhatóságú berendezés, mely idővel szépen magára szedte az IoT (internet of things: a dolgok internete) tulajdonságokat, ami a megbízhatóságát nem csorbította, hiszen ha nincs internet, wifi kapcsolat, a rendszer ugyanúgy üzemképesen ellátja fő funkcióit, maximum mi nem tudjuk éppen a sípálya mellett, hogy hány fokos előremenő hőmérséklettel dolgozik a kazán, vagy éppen hol tart a mai napenergia termelés.

Vezetékes, vagy anélküli kivitelben is elérhető. A vezetékes önmagáért beszél, ott nem kell a fotonoknak ugrálni egy-egy eszköz között, hanem a megbízható rézvezetékben utazó elektronok továbbítják az okosotthon parancsokat, hogy életünket kényelmesebbé tegyék. A vezeték nélküli rendszer Z-Wave technológiát használ, ami a megbízhatóbbak közé tartozik és nem függ az otthoni wifink minőségétől.

 

Loxone server

  A fénykép a Loxone hivatalos odalairól került letöltésre

Loxone - az osztrák megoldás 

Ez nem minősítés, hanem szóvicc az előző cím alapján Ha minősíteném, akkor ez lenne a leg-leg-leg, hiszen ehhez a termékcsoporthoz van legnagyobb kötödésem, talán a honlap többi részét átnézve ez nem is meglepetés. A technológiát tekintve teljesen azonos platform, hasonló funkcionalitások, megbízhatóság, külcsíny és belbecs jellemzi ezt a termékcsoportot, mint az a svájci versenytársét. Abban térnek el főként (nem mintha ez nem lenne felhasználói szinten mindegy), hogy a vezeték nélküli (wireless) eszközök itt nem Z-Wave protokollt használnak, hanem egy belső wifi hálózatot, ami 868MHz-en kommunikál. Nekünk ebből annyi fontos, hogy szintén nem a saját wifinket fogja használni és nem is fog annak frekvenciájáért versenyezni.

A Loxone cég 12 éve van piacon, már az elejétől fogva okosotthon területet céloztak meg és a technológiai fejlődéssel lépést tartva fejlesztették a különböző evolúciós szintű eszközeiket. Egyik alap állításuk, hogy minden újabb termékük lefelé kompatibilis marad a többi, már piacon kint lévő termékükkel. Ez azért fontos, mert ha letesszük a voksunkat a Loxone mellett, akkor ha esetleg veszünk évekkel később újabb eszközöket, akkor jó eséllyel nem fog kelleni a régi szervert, vagy egyéb kiegészítőt kidobni annak érdekében, hogy az új eszközt beintegráljuk a rendszerbe. Ez egy elég zöld gondolkodásmód, vele azonosulni könnyű.

A rendszer képességeire, funkcióira és felhasználási példákért kérlek látogass el a honlap ezen részeihez, mert ott bőven kapsz kimerítő információt erről. Néhány példa link:

Energiahatékonyság

Alap automatizálás

A felsorolás kedvéért azért kilistázom ide a lehetőségeket: világítás, audió, házimozi vezérlés, árnyékolás, fűtés/hűtés (lakótéri és kazánházi teljes megoldás), ventilláció, biztonságtechnika, tűz és vízvédelem, kerti automatizálás, energia menedzsment, megújuló energia monitorozás, elektromos autó töltés, passzív viselkedéselvű monitorozás és beavatkozás és a szomszéd macskájának túlélését segítő funkciók. ;) Többet ebben a blogban: 4. Három kihívás, három okos otthon gépészeti megoldás.

 

comexio multi

 

Comexio - egy német gyártó megoldása okosotthonra

Nagyon hasonló topológia, mint a korábbi kettő. Adataink itt is lokális módon kerülnek tárolásra és végrehajtásra. A házban működő minden funkció és automatizmus a szerverünkön van és azt nem hagyja el, még a szokásos "termékfejlesztési célból megosztott módon" sem (ezt gyakran olvashatjuk egyéb gyártók kezelési utasításában... ilyesztő, de valóban hozzáférnek adatainkhoz). Itt is központi szerverünk van és az áhított funkciók függvényében egyéb kiegészítők, mint például plusz relé modul a fogyasztók fel/lekapcsolásához, vagy dimmer modul a világítás kellemessé tételéhez, vagy energia mérő ezsköz, modbus kiegészítő a gépészeti egységek csatolásához.

Fontos megjegyezni szinte az össze rendszernél, hogy lehetőség van vezetékes, vagy vezeték nélküli kiépítésre. A Comexio ehhez egy EnOcean nevű rádiós szabványt hív segítségül, amivel nagy számú szenzor és egyéb aktor (végrehajtó szelep, vagy relé) tud csatlakozni számtalan gyártótól. Ez nem a saját Comexio fejlesztésük, hanem egy külső szervezet termékeihez való kapcsolódás. Okosan oldották meg, nem fejlesztettek sajátot, hanem csatoltak egy meglévő gazdag termékcsaláddal rendelkező protokolhoz. Az EnOcean technológia egyébként megér egy külön blog-ot, mert úgy működteti eszközeit, hogy azok gyakran nem rendelkeznek elemmel, vagy akkumulátorral, hanem a környezetükből veszik fel a működéshez szükséges energiát (pl fényt, vagy adott esetben kinetikus - mozgási energiát).

A Comexio rendszer egy nagyon frappáns eleme például az intuitív Multitouch kapcsoló, ami a kezünk mozgásának mintájától függően tud bizonyos funkciókat életre hívni. Ez egy elegáns és egyben praktikus megoldása a rendszernek, mert egy kapcsoló felületen 28 funkciót tudunk kezelni. Nem kívánom senkinek, hogy ezeket mindennapos használatban fejben kelljen tartani, de természetesen nem is kell minden funkciót kihasználni minden kapcsolónál.

 

chameleon vezerlo

 

Chameleon Smart Home - egy igazán jó magyar megoldás

A Chameleon SmartHome rendszere egy stratégiailag nagyon jól összerakott ökoszisztéma, ami - ahelyett, hogy árversenyre kelne a piacon található káoszban - azzal emelkedik ki, hogy nagyszerű integrálhatóságot teremt a termékei és egyéb nagypályás gyártók termékei között. Természetesen megtalálható itt is az összes okos otthon funkció, amire csak vágyhat egy földi halandó, úgy mint világítás, fűtés/hűtés, árnyékolás. biztonság, energia menedzsment, zene és multimédia, kerti öntözés, wellness vezérlés és beléptetés. Kiemelést érdemel azonban a már korábban taglalt "Smart-tech" hang asszisztens és egyéb általam aposztrofált "smart-tech" rendszerekkel történő integrálhatósága.

A gyártó és forgalmazó élet filozófiája is barátságos, hiszen a bemutatkozóban már elismeri az egyéb piaci szereplőket és az ő egyedi erősségüket. Okosan éppen ezt próbálja meg összefogni és egy kezelhető rendszerbe építeni, ami a jövőbe tekint és nem zárja kalitkába a technikai lehetőségeket. Nagyszerűsége azonban könnyen saját csapdája is lehet, hiszen a sok gyártó által képviselt műszaki tartalomra direkt ráhatással nem tud lenni és emiatt sok fronton jöhet be a rendszerébe hibalehetőség, szemben egy zárt, azonban önmagában teljesen integrált rendszer esetével, ahol a fejlesztő csapat a teljes műszaki tartalom felépítéséért és megbízható működéséért felel.

Ezt az irányt annak javasolnám, aki fontosnak tartja a voice command funkciót, vagy Apple Homekit kompatibilitást, természetesen továbbra is csak a legtöbbet beszélt nyelveken (mint például az indiai, kínai, spanyol, vagy angol, német, olasz, stb). A Chameleon smart home ettől még önmagában is egy tökéletesen működő rendszer, ezen kiegészítő integráció nélkül is, félreértés ne essék.

 

iCON Smart Home - magyar megoldás társasházakra

Az NGBS iCON rendszer kifejezetten nagy komplexitású épületek hűtés/fűtés vezérlésére lett kidolgozva. Kazánházi primer és szekunder körök automatizálását és klimatizált lakó/irodaterek gépészeti vezérlését végzi előre konfigurált beállításokkal. Természetesen nem csak a hőigények ellátására kiépített gépészeti vezérlés bízható rá, hanem egyéb okos otthon funkciók is, mint világítás, árnyékolás, riasztó, mozgásérzékelés és ezek kombinációja. A rendszer fő előnye az előre beállított funkciók és cél egységek, melyek nagyon fel tudják gyorsítani a telepítést és programozást más szerver alapú okosotthon rendszerekkel szemben.

Gyakorlatilag a programozás leegyszerűsödik egy helyszíni konfigurációban, ami szintén előre meghatározott sémák mentén történik, meggyorsítva a szakemberek feladatát. Érthető így, hogy miért éppen a társasházak és komplex épületek praktikus vezérlésévé vált így a rendszer. Képes a távoli elérést biztosítani, csoportosíthatóak a funkciók (például társasház parkolórendszerének közös elérése, vagy kaputelefon vonal egyik oldalról közös, másik oldalról privát kezelése és másik végletként pedig a privát lakások egyedi funkcióinak teljesen csak az adott lakó általi vezérlése), nagyszerűen skálázhatóak a (klónozhatóak az egyes lakásokba telepített) funkciók.

 

iCON NGBSA kategória összefoglalása a már korábban ismertetett szempontok alapján. Bár az egyes rendszerek eltérhetnek egymástól, például telepítésben egy Loxone programozása komplexebb, mint egy Nective rendszer felélesztése, de nagyrészt ráhúzható egy-egy kategória és igyekszem ezek mentén értékelni, hogy a korábbi blog posztokban szereplő rendszerekkel össze tudjátok vetni.

 

Funkciók: világítás, fűtés, hűtés, ventilláció, locsolás, riasztó, tűz és vízvédelem, időjárás figyelmeztetés (és beépítés az automatizációba), zene és multimédia vezérlés, beléptetés és bármely automatizációs feladat, ami eszünkbe jut. Alkalmazási példák tekintetében tényleg nyissuk ki a kreatív lényünket, mert nem sok olyan ház körüli automatizáció van, amit egy ilyen rendszerrel és egy rátermett programozóval ne lehetne megoldani. Najó, talán nem fog kiteregetni helyettünk, de ha kell segít a kiteregetett ruhák mihamarabbi megszáradásában. :)

 

Telepítési nehézség: ezt a feladatot bízzuk szakemberre - vagy affinitás esetén szánjuk rá az időt - mert egy jól kiválasztott és megtervezett automatizmus évekre teheti gondtalanná otthoni napjainkat és tudhatja szeretteinket és vagyontárgyainkat biztonságban.

 

Költségek: ezen kategória alapverzióban 300-400 ezer Ft anyagártól indul és határt csak a kívánságaink, fantáziánk és pénztárcánk mérete szab. Mivel ezen rendszerek kiépítése esetén szakember bevonása is szükséges, ezek az összegek könnyen duplázódhatnak, de egy új építés esetén sok pénzt tudunk megtakarítani egy jól megválasztott integrált rendszerrel. Gondoljunk csak egy átlagos fűtési rendszer vezérlésére. A fűtésvezérlő modul árai vetekedhetnek a fűtőberendezés értékével. Ha ezeket helyettesítjük az okosotthon sszerverünkkel, akkor a kellemeset a hasznossal összekötjük (meg a fűtést a redőnnyel és a meteorológiai előrejelzéssel) és máris másként mutat a végszámla.

 

Megbízhatóság: kimagaslóan a legjobb kategória az eddigi korábbi blog posztokban említettekhez képest. Sziget-elven működnek, de rendszerbe integráltan. Azon funkciók, amik elengedhetetlenek egy lakás vagy épület automatizálásában, elsőbbséget élveznek például egy távoli eléréssel szemben. Fontos az, hogy a rendszer akkor is folytatja a fűtés vezérlési feladat elvégzését, ha az internet, vagy a wifi router megállt, maximum mi nem tudunk értesülni az adott állapotról. (adott esetben a wifi router diagnózisára is képes a rendszer és azt újraindítani egy adott IP cím időszakos pingelése segítségével, mondjuk ehhez több szerver szimultán ellenőrzése javasolt, de ez már technikai részlet).

 

Surfacemount

 

A rendszerre nyugodtan rábízhatjuk magunkat, sokkal nyugodtabban, mint egy sávtartó automatikára az autónk volánja mögött. A technológia sokkal megbízhatóbb és régebbi alapokon nyugszik, mint sok minket körülvevő műszaki berendezés. Ipari PLC-k már 30 évvel ezelőtt is vezéreltek atomerőműveket és azok balesete alkalmával sem ezek a berendezések hibáztak.

Adatbiztonság szempontjából pedig minden algoritmus és paraméter lokális módon kerül tárolásra és kezelésre a szerverünkön. Semmilyen privát adat nem kerül ki idegen felhő szerverekre. Egyedül a távoli elérés esetén (amikor nem a helyi wifi kacsolatunkat használjuk arra, hogy a telefonos applikáción keresztül elérjük a ház beállításait) lépünk kapcsolatba a gyártó felhő szolgáltatásával, akkor is csak az éppen aktuálisan kiosztott IP címet kérdezzük le. Egyedül ez kerül eltárolásra a felhőben.

Ez jellemző a legtöbb ilyen szerver alapú megoldásnál. Ha valaki ettől fázik, akkor lehet VPN alapú kapcsolatot építeni, vagy egyszerűen a távoli elérés funkciót deaktiválni. Más megoldás nincs, hiszen távoli elérés esetén az internetre kell szorítkoznunk saját jóváhagyott frekvenciasávos adó-vevő hiányában.

Összefoglalva ezt a nagyra sikeredett posztot: az okosotthon megoldások néhány császárát igyekeztem bemutatni és mint korábban is írtam: nem teljes a lista, hiszen az sosem tud lenni egy ilyen gyorsan fejlődő szegmensben. Ami biztos, az az, hogy ha valaki komoly, megbízható, hosszú évekre garantált minőségű rendszert szeretne, akkor a szerver alapú rendszerek közt válogasson és ha nem szakmabeli, vagy legalább érdeklődés szintjén nem csigázzák fel ezek a mondatok, akkor mindenképpen forduljon szakemberhez, mert ebben a kategóriában a 230V-os csatlakozás szerelés is előfordul, meg olyan keményebb diónak számító beállítások is, mint egy Modbus regiszterlánc konfigurációja egy inverteres hőszivattyú vezérlése esetén.

 

Gondolod: "Najó, nekem ez sok, inkább zárjuk rövidre és beszéljünk!"

😜 Hát íme:

 

Kérd díjmentes konzultációnkat!

 

Köszönöm megtisztelő figyelmedet,

Kellemes napot kívánok!

Péter

©2022 SBT Pro Novo Kft. Minden jog fenntartva. Az oldal használatával elfogadod a használati feltételeket.