Fűtési módok kiválasztása, költségoptimalizálás automatikus vezérlésen keresztül.

 

Hogyan tudom havi energiaköltségeimet csökkenteni?

 

égő fa 

Erre egy egyszerű képlettel lehet válaszolni: Havi energiaköltség = elhasznált energia egység x energia egységköltség. A valóság természetesen ennél sokkal árnyaltabb. Már az elhasznált energia egység megfejtésébe is beletörik a bicskánk, ha végigolvassuk a 100 + 1 féle hirdetményt  az energiaválság kihirdetése és rezsicsökkentés részleges eltörlése kapcsán. Mi is az energia egység? kWh, m3, MJ? Egyáltalán milyen energiával dolgozik az én házam/lakásom?

 

Lássuk a medvét! ... ennek kapcsán egy rövid és friss élményemre hagy térjek ki, akit nem érdekel ez az intermezzo, az hagyja ki ezt a paragrafust... Párommal eldöntöttük, hogy újra megnézzük a napfelkeltét a Börzsöny egy ikonikus pontjáról, a Julianus kilátóról. De ahhoz nagyon korán kell kelni, csináltuk már sokszor, most legyen különleges! Aludjunk fent, nézzük meg a napnyugtát és a napfelkeltét is és ne kelljen korán kelni, hanem csak 5:25-kor. Jó!!! Gyorsan sátrat, hálózsákot, polifoam-ot magunkra és irány a Börzsöny! Felértünk, sátor készen, naplemente gyönyörű, lefeküdtünk időben. Éjszaka elég komoly motozásra, csörtetésre ébredtem és végighallgattam egy vélhetően nagytestű lény érdeklődését a korábbi, hétvégi túristák által otthagyott szemetes körül. Egyre arra a véleményre jutottam, hogy ez nem lehet más, mint medve, mert egyedül jár, nehéz (a laza föld és aljnövényzet zajából) lassú mozgású, megfontolt, erőteljes. Emlékezve a börzsönyi medvéről szóló cikkekben javasoltakra: mihamarabb és még távolból tudatnom kell vele jelenlétünket, hogy ne idedjen meg, kikészíteni egy szendvicses hátizsákot prédaként és szép lassan elhátrálni a helyszínről.... ehhez képest egy alig kétszemélyes sátorban, hálózsákban kuporogva, 3 méterre a "medvétől" handycap-esnek éreztem magunkat és jobbnak láttam, ha egy kökörcsinnek tetetem magam (és párom, aki mindezt végigaludta) és megvárom, még elmegy magától. Így is lett. A reggeli napfelkelte-csoda után izgatottan vizsgáltam a friss nyomokat, hogy ugye-ugye-ugye hogy medve volt. Nem. Szarvas, vagy nagytestű őz, annyira nem értek a nyomokhoz, de biztosan nem medve. Ettől még a naplemente és napfelkelte a Julianus kilátóból gyönyörű és egyelőre a rezsiköltsége is 4 szalámisszendvicsből megállt. ;)

 

medve

Pedig szerintem ekkora volt 

Visszatérve az energiaköltséghez: az energia egysége a Joule, J, vagy ennek többszöröse, a MJ. A fűtés, vagy hűtés esetén ezt hőenergiának nevezzük és előállíthatjuk számos módon: villamosenergia segítségével, gáz, vagy fa, vagy szalámis szendvics elégetésével.

Rendben van, de melyik energiahordozó a legkifizetődőbb például fűtés esetén? A gáz, vagy a villany, vagy a fa? Ez a kérdés már nem egyszerű, hiszen minden alapanyag az energiává válás folyamatában más és más hatékonysági görbén megy keresztül. Ebben a cikkben (ami a medve miatt már így is summás lett) korlátozzuk magunkat arra, hogy a jelenlegi rendszerünkből hogyan tudjuk a legtöbbet kihozni, mert sok ingatlanban lehetőség nyílik különféle fűtési módokra.

 

A cikk elején lévő képlet pedig két együttható szorzatáról beszél. Az első együtthatóra úgy tudunk befolyással lenni, hogy racionalizáljuk a fűtési szokásainkat, esetleg minimális gépészeti/vezérlési átalakítással faragunk a felhasznált energiából. A másodikra pedig úgy, hogy ha lehetőségünk van altenatívára (például hőszivattyús vagy klímás és gázfűtés), akkor kiválasztjuk a számunkra éppen legideálisabbat. Ehhez szükségünk lesz az energiahordozó fogyasztásának mérésére, számításokra és automatikus döntésekre a megfelelő információ birtokában. Például egy okosotthon rendszer segítségével, amibe betáplálva az aktuális energia egységköltségeket, mérve a havi fogyasztásunkat, rábízva a döntést, hogy az adott körülmények és óraállások esetén melyik fűtési rendszert indítsa el, vagy csak adjon egy push-notification figyelmeztetést, hogy mind villany, mind gázfogyasztásban elérted a havi limited 85%-át, nyomás ki tűzifáért és lobbanjon az a kandalló!

 

Egy ilyen felügyeletre alkalmas lehet a Loxone szervere, amely kiegészítve néhány mérőberendezéssel máris az otthonod energiaszakértője lehet és neked más dolgod sincs, mint élvezni az általa nyújtott kényelmet. Épített rendszereink alkalmasak az itthon forgalomban található legtöbb gáz, villany és vízóra mérésére és ezek ismeretében a szükséges algoritmusok végrehajtásával a fűtőberendezésed vezérlésére! Ha pedig később szeretnéd rábízni a házad további funkcióit, mint világítás, szellőzés, redőny, stb stb, stb, akkor kérlek nézd végig Legnépszerűbb koncepcióink-at. Ezzel azonban ráérsz, hiszen a rendszer modulárisan bővíthető. Amit pedig az energián megtakarítasz, befektetheted a jövő kényelmébe. ;)

 

 Loxone és lóhere

Loxone és a lóhere

Amennyiben felkeltettük érdeklődésed, 

Kérd díjmentes konzultációnkat!

 

Köszönöm figyelmedet!

Szép napot kívánok!

Péter

©2022 SBT Pro Novo Kft. Minden jog fenntartva. Az oldal használatával elfogadod a használati feltételeket.