Mi az okos otthon definíciója? Milyen rendszerek elérhetőek itthon? Loxone, Chameleon és ICON, mint kiemelt példák. Ezeket taglalom ebben a posztban.

 

Mit jelent az, hogy okos otthon?

 

Megcsinálja a gyerkőc matek háziját? Talán még nem. Még nem. Azért kezdem ebből a fura szögből az okfejtést, mert az okos otthon definíciója nehezen megalkotható, időben főleg. Azért nehéz ezt meghatározni, mert teljesen mást vártunk el egy ilyen rendszertől 10 éve, 5 éve és ma. Egészen mást fog ez jelenteni megint 5, vagy 10 év múlva is.

A wikipedia most így fogalmaz: egy általános kifejezés az életünket és házainkat segítő technikai folyamatokra és rendszerekre, ahol a figyelem központja az életminőség, a biztonság és hatékony energiafelhasználás javítása, mindez hálózatba kötött és távoli elérésű eszközök automatikus folyamatain keresztül.

Az életminőség javítása mindig relatív. Kinek mit jelent? Automata módon működő világítás, ha belépek egy szobába, vagy ha onnan kijövök. Ebben is van értelmezésbeli és technikai változatosság, pedig nagyon alap funkcióról beszélünk:

Mi történik például a világítással, ha otthon dolgozom az irodában és nem mozdulok egész testemből, hanem csak gépelek a klaviatúra előtt?

Egy hagyományos mozgásérzékelős lámpa egy idő után le fog kapcsolni, mert nem észlel az érzékenységének beállított mozgást. Viszont egy jelenlétérzékelő kombinálja a mozgást a hangérzékeléssel és ha a beállított hangszint feletti hangmintát érzékel, akkor tartja a világítást. Ezzel a funkcióval sok más algoritmust is fel lehet építeni.

 

Loxone Button Air 1

A fénykép a Loxone hivatalos odalairól került letöltésre

 

Másoknak jelenthet azonban ennél sokkal összetettebb rendszert, ami például éves szinten közel 50 ezer mozdulatot spórol meg, mint a fűtés, világítás, árnyékolás, szellőzés, audio- vagy video rendszer, szauna, kaputelefon, vagy ajtózár, garázs és kertkapu, kerti öntözés, vagy éppen a villanyautó töltéspufferelésének vezérlése. Vagy olyan események programozása, ami figyelemmel kíséri egy idős hozzátartozónk házon belüli mozgását és azok elemzésével értesítést tud küldeni, hogy egy komolyabb egészségügyi problémát elkerüljön. Bővebben olvashatsz ehhez hasonló példákról a Legnépszerűbb koncepciók részben , vagy speciálisan erről az "Assistance" fantázianév alatt. 

 

Elérhető okos otthon rendszerek Magyarországon

 

Ebben a blog cikkben csak a szerver alapú megoldásokkal fogok foglalkozni, azok közül is három olyannal, amik alapvetően eltérnek egymástól felépítésben, vagy cél megvalósításban. Ha valaki a többi megoldás után érdeklődik, akkor van erre egy elég részletes cikk már, ami korábban írodott. Összehasonlítás az okos otthon rendszerek között

 

NGBS ICON

Egy kimondottan gépészeti megoldásokra szakosodott termékkel kezdem, az NGBS ICON-nal. Ez egy társasházakra, vagy nagyobb családi házakra kialakított moduláris rendszer, amely nagyon sok előre konfigurált beállítást tartalmaz és ennek megfelelően nagyon gyors és hatékony telepítést tesz lehetővé. 

Az NGBS iCON rendszer kifejezetten nagy komplexitású épületek hűtés/fűtés vezérlésére lett kidolgozva. Kazánházi primer és szekunder körök automatizálását és klimatizált lakó/irodaterek gépészeti vezérlését végzi az említett előre konfigurált beállításokkal. Természetesen nem csak a hőigények ellátására kiépített gépészeti vezérlés bízható rá, hanem egyéb okos otthon funkciók is, mint világítás, árnyékolás, riasztó, mozgásérzékelés és ezek kombinációja. A rendszer fő előnye az előre beállított funkciók és cél egységek, melyek nagyon fel tudják gyorsítani a telepítést és programozást más szerver alapú okosotthon rendszerekkel szemben.

 

Icon

A fotó az NGBSH.hu oldaláról került letöltésre

Gyakorlatilag a programozás leegyszerűsödik egy helyszíni konfigurációban, ami szintén előre meghatározott sémák mentén történik, meggyorsítva a szakemberek feladatát. Érthető így, hogy miért ilyen gyorsan a társasházak és komplex épületek praktikus vezérlésévé vált így a rendszer. Képes a távoli elérést biztosítani, saját felülettel is rendselkezik, de összeköthető az ismert assistant-okkal is, mint Alexa, vagy Siri.

Csoportosíthatóak a funkciók (például társasház parkolórendszerének közös elérése, vagy kaputelefon vonal egyik oldalról közös, másik oldalról privát kezelése és másik végletként pedig a privát lakások egyedi funkcióinak teljesen csak az adott lakó általi vezérlése), nagyszerűen skálázhatóak a (klónozhatóak az egyes lakásokba telepített) funkciók. Ezen túl a gépész tervezők előszeretettel választott csomagmegoldása pont a könnyű konfigurálhatósága révén.

 

Chameleon okos otthon

A Chameleon SmartHome rendszere egy stratégiailag nagyon jól összerakott ökoszisztéma, ami - ahelyett, hogy árversenyre kelne a piacon található káoszban - azzal emelkedik ki, hogy nagyszerű integrálhatóságot teremt a termékei és más nagypályás gyártók termékei között. Természetesen megtalálható itt is az összes okos otthon funkció, amire csak vágyhat egy földi halandó, úgy mint világítás, fűtés/hűtés, árnyékolás. biztonság, energia menedzsment, zene és multimédia, kerti öntözés, wellness vezérlés és beléptetés. Kiemelést érdemel azonban a már korábban taglalt "Smart-tech" hang asszisztens és egyéb általam aposztrofált "smart-tech" rendszerekkel történő integrálhatósága.

 

chameleon vezerlo

 

A gyártó és forgalmazó élet filozófiája is barátságos, hiszen a bemutatkozóban már elismeri az egyéb piaci szereplőket és az ő egyedi erősségüket. Okosan éppen ezt próbálja meg összefogni és egy kezelhető rendszerbe építeni, ami a jövőbe tekint és nem zárja kalitkába a technikai lehetőségeket. Nagyszerűsége azonban könnyen saját csapdája is lehet, hiszen a sok gyártó által képviselt műszaki tartalomra direkt ráhatással nem tud lenni és emiatt sok fronton jöhet be a rendszerébe hibalehetőség, szemben egy zárt, azonban önmagában teljesen integrált rendszer esetével, ahol a fejlesztő csapat a teljes műszaki tartalom felépítéséért és megbízható működéséért felel. Ez persze az én véleményem, lehet, hogy van aki szeretne megcáfolni. ;)

Ezt az irányt annak javasolnám, aki fontosnak tartja a voice command funkciót, vagy Apple Homekit kompatibilitást, természetesen továbbra is csak a legtöbbet beszélt nyelveken (mint például az indiai, kínai, spanyol, vagy angol, német, olasz, stb). A Chameleon smart home ettől még önmagában is egy tökéletesen működő rendszer, ezen kiegészítő integráció nélkül is, félreértés ne essék.

 

Az előbbi két termék mellett tényleg fejet hajtok, hiszen mind a kettő magyar fejlesztés és hosszú utat tettek meg addig, ahol most tartanak és valóban ott vannak az élvonalban. Gratula!!!

Következzen most az osztrák márka, mely legalább akkora múltra tekint vissza, mint a két előző. Az ő specialitásuk szintén az okos otthon, de gyakori a már-már ipari alkalmazás is, hiszen a berendezés ipari megbízhatóságú PLC (programozható logikai áramkör) hardvert tartalmaz. 

 

Loxone

 

Korábban írtam az okos otthon funkciókról egy rövidebb listát, azonban a rendszer adta lehetőségek sokkal több feladat elvégzésére teszik alkalmassá a berendezéseket, mint amikre a legtöbb esetben leendő okos otthon tulajdonosként gondolsz. Grafikusan körül-belül így tudnám összefoglalni az okos funkciókat, amikre egy átlag háztartásban szükség lehet:

A Loxone funkciói:

 

Loxone Funkciók

Loxone rendszer funkciói

 

A programozható algoritmusok buborék pedig önmagában egy sokdimenziós lehetőséghalmazt tartalmaz (ez rímel: úgyis írhatnám képlettel, hogy almaz x (lehetőségt + tart) )... elnézést kérek. A Loxone rendszere egy végtelenül felhasználóbarát környezetet biztosít a más rendszerekkel csak nehezen, vagy egyáltalán nem megvalósítható automatizmusokhoz. Jó alkalmazási példákat találsz a Legnépszerűbb koncepciók - "Assistance" variáció segítségével. 

A Loxone szervere egy iparban elterjedt automatizálási mikroszámítógép szabványra épül, amiket PLC (Programmable Logic Controller) - nek neveztek el bőven a 2000-es évek előtt. Az akkor már bevált dolgokhoz hozzáépítkeztek az idő haladtával - szerencsére az akkori jól működő dolgokat meghagyták.- és ellátták minden földi jóval, amit a mai kor megkíván kommunikáció terén. Így a rendszer ötvözi a robusztus megbízhatóságot, a létralogikához (a PLC-k egykori programozási módszere) hasonló áttekinthető, rugalmas programozhatóságot, az internet és távoli elérés nyújtotta sokoldalúságot és talán a leginkább megbízható, biztonságos üzemmenetet. 

 

Szerver Doboz

 

Ez utóbbi azért fontos, mert számtalan piaci megoldás biztosít intelligens megoldásokat, de ezek nagyrésze felhőalapú, aminek sok hátránya is van amellett, hogy kiemelkedő képességekkel ruházza fel a filléres alkatrészeket. A felhőbe felküldött és ott elemzett adatok alapján elvégzett algoritmusok nagy számban gyorsan megoldhatóak és viszonylag olcsó végeszközökkel csatornázhatóak a felhasználó otthonába. 

 

Szerencsére a Loxone nem ezt az utat választotta, adott nekünk egy lokális szervert, aminek az intelligenciáját mi alakítjuk ki és olyanra szabjuk, amilyet Te szeretnél. Ezért szeretjük.

"Miért épp Loxone-t válasszak?" - kérded. Remélem ezzel a blog bejegyzéssel segítem a döntésedet. 

 

Miért éppen Loxone

 

Amennyiben érdekel a téma és még nem olvastad a Legnépszerűbb koncepciók részt, akkor látogass el oda. Érdekes megoldásokat találhatsz benne.

Ha pedig szeretnél egy kicsit beszélgetni velünk a témában, akkor:

Kérd díjmentes konzultációnkat!

 

Köszönöm figyelmedet!

Szép napot!

Péter

©2022 SBT Pro Novo Kft. Minden jog fenntartva. Az oldal használatával elfogadod a használati feltételeket.