Milyen okos otthon rendszert válasszak?

Talán ez az egyik legnehezebb kérdés, amivel kezdődhet egy cikk okosotthon témában. Egész egyszerűen azért, mert olyannyira szerteágazó a választás, hogy már majdnem ahhoz egy műszaki/informatikai diplomára van szükség, hogy az ember átlássa a pillanatnyi piacot, nem beszélve arról, hogy mennyire gyorsan, napról-napra változik.

 

Na de miért?

Ezért a gyors változásért mi vagyunk a felelősek, mert folyamatosan emelkedik az igényszintünk, melyet a piaci szereplők igyekeznek kielégíteni, egyesek reaktív módon, mások pedig olyan intuitív előremutató gondolatokkal, amik esetenként vélt igényeket céloznak meg és igazán nagy változtatásokat nem is igényelnek.

 

Touch Surface

A fénykép a Loxone hivatalos odalairól került letöltésre

 

Mit értek vélt igény alatt?

Egy személyes példán keresztül mutatnám ezt be: amikor első almás telefonomat kezembe vettem és le voltam nyűgözve annak letisztult formájától és minden igényt kielégítő alkalmazásaitól, akkor nem gondoltam volna, hogy egyszer, pár évvel később arra figyelmeztet ugyanaz a készülék, hogy az egyik lábam rövidebb, mint a másik és járási aszimmetriám van.

Tudtam én ezt, mert ennél sokkal korábban már szorosra fűztem életemet gyógytornász párommal, aki már akkor felhívta figyelmemet erre, így nem lepett meg ez a része. Viszont technológiailag nagyon nagyra tartom azt, hogy egy meglévő hardver eszközállománnyal egy firmware frissítés után a mérnökgárda előrukkolt egy olyan funkcióval, ami gyakran hasznosnak is bizonyulhat. Ezt a példát nevezem vélt igénynek.

Halkan jegyzem meg, hogy jelenleg androidos telefonom van és párommal azóta is együtt vagyunk, úgyhogy ő valahogy jobban marketingelte ezt a dolgot, mint az almagyár. 🤫

 

Confusion

 

Visszatérve a példám előtti piaci szereplőkhöz: a kis infografikai kép tartalmaz egyrészt pár gyártót, akik jelenleg okosotthon területen erősek, másrészt pár szabvány protokollt, amiket ezen termékek használnak. A gyűjtemény teljesség igénye nélkül készült, sokkal-sokkal több ilyen cég van a piacon. Rajtuk kívül ugyanígy azon gyártók termékei is idetartoznak, akik elsősorban nem okosotthon, vagy IoT (internet of things: a dolgok internete) eszközöket készítenek, hanem például kazánokat, vagy légkondícionáló berendezéseket, vagy hőszivattyúkat. Céljuk az, hogy erre a rohanó vonatra ők is fel tudjanak férkőzni, mert valljuk be, az okos vezérlés egyre nagyobb divat. Még akkor is, ha egyik okos rendszer teljesen más funkcionalitást ad, mint a másik. 

 

Mi egyáltalán az, hogy okos otthon?

Mit jelent az, hogy okosotthon rendszert szeretnék? Visszakérdezek: mit szeretnél? Automata locsolót; vagy telefonról kapcsolható okoslámpát; vagy hangvezérléssel indítható kávégépet; vagy suttogó Alexát; ha a család már alszik; vagy olyan fűtésrendszert, amiről nem tudod, hogy létezik, mert mindent autonóm módon csinál, esetleg az éves karbantartásra is felveszi a szervízzel a kapcsolatot; segíti Nagyit abban, hogyha eltér a napi rutinjától, akkor udvariasan emlékezteti, esetleg segítséget hív?? Ezekre adok is egy rendszer javaslatot a Loxone-tól a "Legnépszerűbb koncepciók" menüpontban. Mindenre van (vagy hamarosan lesz) megoldás, még arra is, amire ma nem gondolsz, se Te, se én, se senki.

A következő részben abban próbálok meg segíteni, hogy körbejárjuk, mi alapján választanak okos otthon rendszert a magyarok. 

 

Addig is:

 

Ha kérdésed van, keress minket!

 

Figyelmedet köszönöm és kívánok szép napot!

Péter

©2022 SBT Pro Novo Kft. Minden jog fenntartva. Az oldal használatával elfogadod a használati feltételeket.