Ha Ön kiemelt figyelmet szeretne szentelni lakása, üvegháza, vagy kertje flórájára és azok ellátásának automatizálható részét rábízná egy "szakértőre", akkor a Loxone helyi érzékelői, vagy internetes időjárásszolgáltatás funkciója segítségével egy sikeres jelentkező lehet erre a feladatra. 

Fontos dolog azonban egy ilyen feladat vezérlésében a megbízhatóság. Alább néhány példán keresztül igyekszem nektek bemutatni, milyen lehetőségek rejlenek a technikai megoldások mögött.
 
Felhő, vagy lokális szerver a paradicsom öntözés során?
Kicsit kevésbé technikai módon szólva, ha például nincs internetkapcsolat - mint például most és kénytelen vagyok hotsptotolva írni ezt a bejegyzést mobiladaton - akkor sok okosotthon központ várja a felhőből a megváltó utasítást, hogy hajrá, vizet a ?-nak!!! Viszont, amíg a rendszer off-line, addig bizony locsolás nincsen, paradicsom szárad és lepotyog.
 
Ha ezt az öntézést gondosan kiválasztott rendszerrel valósítjuk meg, akkor annyi történik, hogy maximum nem tudjuk leellenőrizni a mobilappon a sörteraszról ? Balatonfüreden, hogy a paradiscsomunk rendben szépen ázik, de attól ő még kapja a kedves gondoskodást!
Jó-jó, értem én: ha felhő van, akkor minek locsolni. ?
 
Jéggel a fagykár ellen?
Növénygondozás tematikán belül végül egy meglepő gondolatot hozok, ami bár komoly botanikai (de legalább is növénybiológiai) ismereteket igényel, viszont elengedhetetlen eszköze a kidolgozásnak egy finoman e célra hangolt vezérlőegység, egy öntözőautomatika.
 
Hogyan is védekezzünk jéggel a fagy ellen? 
 
A fagyás egy exoterm folyamat, amely során a jéggé kristályodó víz energiát ad át a környezetének, megközelítőleg 80 cal-nyit grammonként. (egy 85kg tömegű ember 10km terepfutás során kb 850kcal-t éget el, fontos lesz később ?)
Ez azt jelenti, hogy bár a növényünk felületén egy megfelelő időpontban történt öntözés felületi jég kialakulását segíti elő, közben a növénynek hőenergiát adunk át, sőt az így kialakult jégréteg még egy pici hőszigetelést is képez felületén. Az öntözésre használt víz kb 0 celsius fokon fagy, a növényi részek fagypontja azonban -1-3 celsius fok a bennük lévő oldott anyagok, sók miatt. A fagymentesítő öntözést általában a tavaszi fagyok esetén szokták alkalmazni, mert ekkorra már a természet olyannyira elindítja a növények rügyképződését, hogy nehezen viselnék el az akár -2-3 fokos fagyokat is.
Ugye, télen nem meglepő, hogy ugyanezek a növények kibírnak akár -20 celsius fokos fagyot is, hiszen más állapotban vannak. Fontos paraméter az öntözés időtartama és a kijuttatott víz mennyisége is, mert a nem megfelelő időpontban történő öntözés éppen okozhatja az ágvégek és növénytámrendszerek túlterhelését is a túlzott mennyiségű jég lerakódása miatt. Vagy az éppen 1-2 celsius fokos levegő hőmérsékleten történő olvadás okozhatja épp a rügyek elfagyását, hiszen a folyamat endotermmé válik.
Érthető talán, hogy miért írtam az elején egy finomra hangolt vezérlés jelentőségéről, amelyet a növénykultúrához (tőlem eltérően) valóban értő szakember segítségével alaposan ki is kell tesztelni.
Ezek alapján kérlek, ne kezdjétek el ész nélkül locsolni a buxust szilveszteri pezsgővel, mert nem biztos, hogy azt a hatást érjük el, amit szeretnénk.
Ha mégis tervezünk hasonlóan örült próbálkozást, akkor javaslom a terepfutást a gyümölcsösben, hiszen azzal óránként 10 liter víz fagyáshőjének megfelelő hőmennyiséget tudunk a növényekkel közölni, ami egészen komoly 2m2-nyi terület megóvására elegendő. Viszont cserébe formába jövünk a nyárra. ?
Ha a technológiailag megtámogatott verzióra vágysz, akkor viszont keress minket bizalommal, mert a vezérlés oldalán biztosan tudunk segíteni. ?
A technológia alkalmazhatóságát Németországban egy fenyő-iskolában bizonyították erre felkészült és lelkes mérnök kollégák.
Egy Loxone server, néhány 1-wire hőmérséklet érzékelő, időjárás érzékelő egység a légmozgás, eső érzékelésre, időjárás szolgáltatás előfizetés, szivattyú vezérlő relé áramfelvétel monitorozással, tartály vízszintérzékelő és szelepmozgatásra alkalmas relé kiegészítő biztosítja a megoldást ipari megbízhatósággal és természetesen on-line monitorozási és közbeavatkozási lehetőséggel.