Idősebb családtagjaink, vagy segítséget igénylő hozzátartozóink előnyére lehet az az intelligens passzív viselkedésmegfigyelés elvén működő rendszer, amely a háttérben észrevétlenül elemez, szükség esetén pedig külső segítség, vagy hozzátartozó riasztására képes.

Ezen csomag esetén a fő szempont egy olyan kiegészítőkkel felszerelt szerver installációja, amelyekre támaszkodva képesek vagyunk elemző algoritmusokat beépíteni a rendszerbe, melyek figyelemmel tudnak kísérni különféle szokásokat, vagy mintákat.  A javasolt csomag tartalma egy Miniserver, 2db Nyitásérzékelő Air, 5db Jelenlét érzékelő Air, 5db Touch for Nano és 5db Nano IO Air kapcsoló, 2db Füstérzékelő Air, 2db Gomb Air és 1db Csukló Gomb Air.

A nyitásérzékelőket használhatjuk a bejárati ajtóra, ha szerettünk például rendszeresen megy sétálni, vagy esetleg lehet egy adott időben szükséges orvosság bevételére figyelő rutin egy egyszerű fiók (melyben az orvosság elhelyzésre kerül) kinyitásának érzékelésével. Ennek elmulasztása esetén udvarias jelzés kérhető a rendszertől, akár audió emlékeztetővel, vagy vizuális figyelemfelkeltéssel.

 

A jelenlétérzékelők a különböző helységekben történő mozgás és tevékenységek észlelésére hivatottak kombinált akusztikai és mozgásérzékelő funkciójuk révén. Képesek továbbá fényérzékenységek is mérni, mely lehetővé teszi őket a világításvezérlés ellátására is. Megnyugtatóan gondoskodó tud lenni egy mozgásában korlátozott hozzátartozónk mozgásfigyelése és ezáltal egészségének biztonságban tudása. A rendszerünket helységenkénti jelenlétérzékelővel tudjuk felvértezni, amely infravörös és akusztikus szenzorok segítségével képes a központot értesíteni a szobákban zajló aktivitásról. Ha például délelőtt a megszokottól eltérő mozgásminták észlelhetőek (reggel óta csak a mellékhelységre koncentrálódik a lakó mozgása), akkor érdemes egy üzenetben értesíteni a megjelölt segítőszemélyzetet, vagy hozzátartozót, hogy a helyszínre siessen.

Természetesen ezt megerősítő mechanizmusokkal is meg lehet támogatni, mint például az audiorendszer text-to-speech funkciója által bemondva, hogy "Nagyika, ha nincs semmi gond, légy szives nyomd meg a nappaliban található villanykapcsolót 3 percen belül. Ha ezt nem teszed, máris jövök és segítek. Dani, kisunokád." Ezzel sok kellemetlen órától tudjuk mentesíteni szeretteinket. Az akusztikus érzekélésre küszöbértéket is tudunk beállítani, ami megint egy sor tevékenység kezdeményezésére ad lehetőséget. 

 

A lehetőségek tárháza majdnem végtelen, összegzésképpen így tudnám ezen funkciót jellemezni, hogy amennyiben a napi rutintól eltérést tapasztal a rendszer, úgy előre programozott szekvenciákat lehet beépíteni.

Az audiorendszer text-to-speech funkciójához szükséges még egy Audioserver és multiroom hangszórórendszer is.