E csomag főként az energiatudatos felhasználók részére javasolt összeállítás. Célja elsőként a villamos, hő és vízfogyasztás mérése, számítása, időszak optimalizálása.

Hogyan tudom a környezetem terhelését csökkenteni? Hogyan tudok lépésről lépésre környezettudatosabb lenni? Egyáltalán hol kezdődik az energiatudatosság? Ha ezek a kérdések felmerültek már bennünk, akkor jó nyomon vagyunk.
 
Ebben a csomag javaslatban szerepel egy Miniserver, egy tápegység, egy Modbus Extension, egy 3 fázisú Modbus fogyasztásmérő, egy Air base Extension, 2db IR Meter Air és a szereléshez javasolt kábelezés. A rendszer lelke itt is a szerver, amely egyrészt összeköti és hangolja az egyes mérőegységek működését, másrészt pedig elvégzi számunkra azokat az aritmetikai feladatokat, amikre beprogramozzuk és ezek alapján tudunk bizonyos mechanizmusokat elindítani.
A Modbus fogyasztásmérő egy háromfázisú villamos mérőóra, amely képes pillanatnyi, vagy átlagfogyasztási adatokat megmutatni, mind fogyasztás, mind pedig energiatermelés szempontjából. Ez kimondottan előnyös lehet napelemes rendszerek esetén, hiszen így a Loxone alkalmazásban láthatjuk a napenergiatermelésünk eredményeit.  
Az IR Meter Air pedig tetszés szerint illeszthető egyéb fogyasztásmérő eszközhöz egy infrakommunikációs csatornán keresztül, mely képes így víz, gáz, vagy egyéb hőmennyiségmérő adatait digitalizálni nekünk.
A Modbus Extension és az Airbase pedig egy belső kommunikációs eszköz a mérőkhöz.
 
Ha szeretné megismerni fogyasztási szokásait, megtudni azt, hogy egyes háztartási eszközök, vagy funkciók mennyivel járulnak hozzá a havi kiadásokhoz, akkor egy villamos és hőenergiamérés, esetleg fogyasztási adatok kiértékelése sokat tud segíteni.
A villamos fogyasztók időbeni szabályozásával könnyen tudunk takarékoskodni és ezzel hozzájárulni a hálózat egyenletesebb kiterheltségéhez. Ha valakinek kétzónaidős tarifa előfizetése van, akkor lehetősége nyílik arra, hogy az éjszakai időszakban rendelkezésre álló olcsóbb elektromos energiát használja. Ez indokot adhat például egy elektromos fűtés/hűtés, vagy mosó/mosogatógép üzemének eltolására is. Fűtés esetén célszerű a nagy hőtehetetlenségű rendszerek (padlófűtés) éjszakai üzemű felfűtése, hogy annak hatását a nappali időszakban tudjuk élvezni, míg az olcsóbb energiát használtuk fel hozzá, amíg aludtunk.
Mosó/mosogatógépünk betöltése és időzített elindítása oly módon, hogy annak programja az éjszakai tarifa végére (általában reggel 6 óra) legyen kész szintén segítheti a költségek lefaragását akár 1-2 ezer forinttal havonta. 
 
 
Talán a megtakarítási oldal könnyebben érthető, mint a szolgáltatói oldal érdeke. A fogyasztások időbeni eltolásának jelentősége folyamatosan nő, hiszen napról-napra több klimatizáló berendezést telepít a lakosság (akár a hagyományos split, vagy mono klíma rendszerek, vagy a hőszivattyúk), amik működtetéséhez szükséges energia főleg az elektromos hálózatból nyerhető ki. Csúcsidőszak természetesen nappal van, amikor magasan jár a nap és nagy hőterhelésnek teszi ki az ingatlanokat. Az elektromos hálózat ilyenkor közel a kapacitása maximumán üzemel és ezért érdeke az áramszolgáltatónak is, hogy amint a lehetőség engedi, az energiaigény csúcsokat elosztva minél több energia felvétele a nappali helyett az éjszakai iőszakban történjen. Ennek valamelyest ellensúlyozására a lehetőség a napelemek felszerelése, melyek energialeadási csúcsa időben megegyezik a meleg nyári napok által diktált klimatizálási igényekkel.
 
 
Hogy ne csak elektromos fogyasztásról beszéljünk, most egy másik alap nyersanyagunkkal kapcsolatos monitorozás és energiatudatosság példáját hozom be: a víz. Kivel ne fordult volna már elő, hogy nyitva felejtette a vízcsapot és a víz lassan szivárogva lement a lefolyón, vagy esetleg műszaki hiba miatt nagyobb mennyiségű víz ment kárba... egy nyaralóban elfelejtettük elzárni a vízaknában a csapot és a rendszer elfagyott, majd az olvadás után hosszú hetekkel később derült ki, hogy több (esetleg száz) m3 víz fogyott és terhelte a pénztárcánkat és édesvízi hálózatot egyaránt... Megoldást adhat erre is egy egyszerű monitorozási funkció, ami a már meglévő okosotthon rendszerünkbe integrált vízmérő óra segítségével jelezhet nekünk a "szokatlan" vízfogyasztási minta esetén. Egy egyszerű algoritmus alapján a rendszer kiszúrja, hogy itt bizony lassú, vagy esetleg szokatlanul gyors, de hosszú időn keresztül tartó nagymennyiségű vízkivétet észlelt és erre figyelmeztet bennünket egy kiválasztható módon: email, esetleg hanghívás, szóbeli figyelmeztetés az audió rendszeren keresztül, stb.
 
 
Természetesen egy erre a célra felszerelt rendszer sok más funkcióót és autómatizmust is el tud látni, kis kiegészítéssel könnyen átjárhatóvá tudjuk tenni a különböző csomagok funkcióit, hiszen szerverre, tápegységre már nem lesz szükség egy fűtés, vagy világítási célfeladat ellátásához.