Végre elérkeztünk az érdekes részhez.

Nem kellene lelőnöm a lényeget ezzel, de úgyis ki fog derülni, mi az álláspontom szerzőként.

 

Célom ezzel a blog sorozattal inkább az ismeretterjesztés, mint egyik, vagy másik oldalra állítani Téged kedves olvasó. Szeretnék elegendő információt adni ahhoz, hogy esetleg közelebb kerülj ahhoz a döntéshez, hogy milyen irányba menj el az otthon "okosítás" területén. Azonban ha komoly és megbízható megoldást szeretnél, akkor bizony ebben a blogban érdemes szétnézni. :). Néhány példát fogok felhozni, nem lesz teljes a lista, de a főbb elemek tartalmazni fogja, amik mentén el tudsz kezdeni keresgélni. Természetesen kérdés esetén állok rendelkezésre a Kapcsolat menüpont alatt.

Egy pár európai gyártó cég termékcsaládját fogom bemutatni nektek, mely a piac nagy részét le is fedi ebben a kategóriában. Az igazán nagy meglepetés az lesz, amikor meglátjátok, hogy mennyire komoly fejlesztések folynak ezen területen is kishazánkban. 3 magyar céget és termékeit hoztam most bele ebbe a blogba.

 

MyTEM - a svájci megoldás 

Ebben a kategóriában szintén nagy a választék, talán nem annyira, mint a korábbi "Smart-tech" gyártók kínálatában, hiszen ott ezen mondat alatt is újabb 3 termék került ki az on-line felületre, hogy megvegyük. Ezen szerver alapú megoldást gyártó cégek nagyon sok szakmai tapasztalattal rendelkeznek, ami nem feltétlenül a chip gyártás és annak hónapról hónapra olcsóbban történő sorozatgyártásáról szól, hanem a termékeik célkörnyezetének alapos műszaki ismerete, esetenként azon területeken eltöltött több évtizedes gyártói tapasztalat. Ilyen például az első cég, amikről írok pár sort. Ők a MyTEM, egy svájci cég. Nem nagyon lehet róluk hallani, nem is töltenek sok időt a promócióval... talán úgy, mint a svájci óránál. Több, mint 50 éve vannak az automatizálási szakmában és mostanra elég célirányos okosotthon rendszert is kiépítettek a portfólióban. Arhitektúrájukat tekintve szerver és kiegészítő alapú a rendszer. Ipari megbízhatóságú berendezés, mely idővel szépen magára szedte az IoT (internet of things: a dolgok internete) tulajdonságokat, ami a megbízhatóságát nem csorbította, hiszen ha nincs internet, wifi kapcsolat, a rendszer ugyanúgy üzemképesen ellátja fő funkcióit, maximum mi nem tudjuk éppen a sípálya mellett, hogy hány fokos előremenő hőmérséklettel dolgozik a kazán, vagy éppen hol tart a mai napenergia termelés.

Vezetékes, vagy anélküli kivitelben is elérhető. A vezetékes önmagáért beszél, ott nem kell a fotonoknak ugrálni egy-egy eszköz között, hanem a megbízható rézvezetékben utazó elektronok továbbítják az okosotthon parancsokat, hogy életünket kényelmesebbé tegyék. A vezeték nélküli rendszer Z-Wave technológiát használ, ami a megbízhatóbbak közé tartozik és nem függ az otthoni wifink minőségétől.

 

Loxone - az osztrák megoldás. :) Ez nem minősítés, hanem szóvicc az előző cím alapján

Ha minősíteném, akkor ez lenne a leg-leg-leg, hiszen ehhez a termékcsoporthoz van legnagyobb kötödésem, talán a honlap többi részét átnézve ez nem is meglepetés. A technológiát tekintve teljesen azonos platform, hasonló funkcionalitások, megbízhatóság, külcsíny és belbecs jellemzi ezt a termékcsoportot, mint az a svájci versenytársét. Abban térnek el főként (nem mintha ez nem lenne felhasználói szinten mindegy), hogy a vezeték nélküli (wireless) eszközök itt nem Z-Wave protokollt használnak, hanem egy belső wifi hálózatot, ami 868MHz-en kommunikál. Nekünk ebből annyi fontos, hogy szintén nem a saját wifinket fogja használni és nem is fog annak frekvenciájáért versenyezni.

A Loxone cég 12 éve van piacon, már az elejétől fogva okosotthon területet céloztak meg és a technológiai fejlődéssel lépést tartva fejlesztették a különböző evolúciós szintű eszközeiket. Egyik alap állításuk, hogy minden újabb termékük lefelé kompatibilis marad a többi, már piacon kint lévő termékükkel. Ez azért fontos, mert ha letesszük a voksunjat a Loxone mellett, akkor ha esetleg veszünk évekkel később újabb eszközöket, akkor jó eséllyel nem fog kelleni a régi szervert, vagy egyéb kiegészítőt kidobni anak érdekében, hogy az új eszközt beintegráljuk a rendszerbe. Ez egy elég zöld gondolkodásmód, vele azonosulni könnyű.

A rendszer képességeire, funkcióira és felhasználási példákért kérlek látogass el a honlap ezen részeihez, mert ott bőven kapsz kimerítő információt erről. Néhány példa link:

Energiahatékonysági csomag

Alap automatizálási csomag

A felsorolás kedvéért azért kilistázom ide a lehetőségeket: világítás, audió, házimozi vezérlés, árnyékolás, fűtés/hűtés (lakótéri és kazánházi teljes megoldás), ventilláció, biztonságtechnika, tűz és vízvédelem, kerti automatizálás, energia menedzsment, megújuló energia monitorozás, elektromos autó töltés, passzív viselkedéselvű monitorozás és beavatkozás és a szomszéd macskájának túlélését segítő funkciók. ;) Többet ebben a blogban: 7. Gépészeti alkalmazási példák szimulált élethelyzeteken keresztül 

 

Comexio - egy német gyártó megoldása okosotthonra

Nagyon hasonló topológia, mint a korábbi kettő. Adataink itt is lokális módon kerülnek tárolásra és végrehajtásra. A házban működő minden funkció és automatizmus a szerverünkön van és azt nem hagyja el, még a szokásos "termékfejlesztési célból megosztott módon" sem (ezt gyakran olvashatjuk egyéb gyártók kezelési utasításában... ilyesztő, de valóban hozzáférnek adatainkhoz). Itt is központi szerverünk van és az áhított funkciók függvényében egyéb kiegészítők, mint például plusz relé modul a fogyasztók fel/lekapcsolásához, vagy dimmer modul a világítás kellemesse tételéhez, vagy energia mérő ezsköz, modbus kiegészítő a gépészeti egységek csatolásához.

Fontos megjegyezni szinte az össze rendszernél, hogy lehetőség van vezetékes, vagy vezeték nélküli kiépítésre. A Comexio ehhez egy EnOcean nevű rádiós szabványt hív segítségül, amivel nagy számú szenzor és egyéb aktor (végrehajtó szelep, vagy relé) tud csatlakozni számtalan gyártótól. Ez nem a saját Comexio fejlesztésük, hanem egy külső szervezet termékeihez való kapcsolódás. Okosan oldották meg, nem fejlesztettek sajátot, hanem csatoltak egy meglévő gazdag termékcsaláddal rendelkező protokolhoz. Az EnOcean technológia egyébként megér egy külön blog-ot, mert úgy működteti eszközeit, hogy azok gyakran nem rendelkeznek elemmel, vagy akkumulátorral, hanem a környezetükből veszik fel a működéshez szükséges energiát (pl fényt, vagy adott esetben kinetikus - mozgási energiát).

A Comexio rendszer egy nagyon frappáns eleme például az intuitív Multitouch kapcsoló, ami a kezünk mozgásának mintájától függően tud bizonyos funkciókat életre hívni. Ez egy elegáns és egyben praktikus megoldása a rendszernek, mert egy kapcsoló felületen 28 funkciót tudunk kezelni. Nem kívánom senkinek, hogy ezeket mindennapos használatban fejben kelljen tartani, de természetesen nem is kell minden funkciót kihasználni minden kapcsolónál.

 

Chameleon Smart Home - egy igazán jó magyar megoldás

A Chameleon SmartHome rendszere egy stratégiailag nagyon jól összerakott ökoszisztéma, ami - ahelyett, hogy árversenyre kelne a piacon található káoszban - azzal emelkedik ki, hogy nagyszerű integrálhatóságot teremt a termékei és egyéb nagypályás gyártók termékei között. Természetesen megtalálható itt is az összes okos otthon funkció, amire csak vágyhat egy földi halandó, úgy mint világítás, fűtés/hűtés, árnyékolás. biztonság, energia menedzsment, zene és multimédia, kerti öntözés, wellness vezérlés és beléptetés. Kiemelést érdemel azonban a már korábban taglalt 3. Milyen megoldást, vagy gyártót válasszak: "Smart-tech" hang asszisztens és egyéb általam aposztrofált "smart-tech" rendszerekkel történő integrálhatósága.

A gyártó és forgalmazó élet filozófiája is barátságos, hiszen a bemutatkozóban már elismeri az egyéb piaci szereplőket és az ő egyedi erősségüket. Okosan éppen ezt próbálja meg összefogni és egy kezelhető rendszerbe építeni, ami a jövőbe tekint és nem zárja kalitkába a technikai lehetőségeket. Nagyszerűsége azonban könnyen saját csapdája is lehet, hiszen a sok gyártó által képviselt műszaki tartalomra direkt ráhatással nem tud lenni és emiatt sok fronton jöhet be a rendszerébe hibalehetőség, szemben egy zárt, azonban önmagában teljesen integrált rendszer esetével, ahol a fejlesztő csapat a teljes műszaki tartalom felépítéséért és megbízható működéséért felel. Ezt az irányt annak javasolnám, aki fontosnak tartja a voice command funkciót, vagy Apple Homekit kompatibilitást, természetesen továbbra is csak a legtöbbet beszélt nyelveken (mint például az indiai, kínai, spanyol, vagy angol, német, olasz, stb). A Chameleon smart home ettől még önmagában is egy tökéletesen működő rendszer, ezen kiegészítő integráció nélkül is, félreértés ne essék. 

 

iCON Smart Home - magyar megoldás társasházakra

 Az NGBS iCON rendszer kifejezetten nagy komplexitású épületek hűtés/fűtés vezérlésére lett kidolgozva. Kazánházi primer és szekunder körök automatizálását és klimatizált lakó/irodaterek gépészeti vezérlését végzi előre konfigurált beállításokkal. Természetesen nem csak a hőigények ellátására kiépített gépészeti vezérlés bízható rá, hanem egyéb okos otthon funkciók is, mint világítás, árnyékolás, riasztó, mozgásérzékelés és ezek kombinációja. A rendszer fő előnye az előre beállított funkciók és cél egységek, melyek nagyon fel tudják gyorsítani a telepítést és programozást más szerver alapú okosotthon rendszerekkel szemben. Gyakorlatilag a programozás leegyszerűsödik egy helyszíni konfigurációban, ami szintén előre meghatározott sémák mentén történik, meggyorsítva a szakemberek feladatát. Érthető így, hogy miért éppen a társasházak és komplex épületek praktikus vezérlésévé vált így a rendszer. pes a távoli elérést biztosítani, csoportosíthatóak a funkciók (például társasház parkolórendszerének közös elérése, vagy kaputelefon vonal egyik oldalról közös, másik oldalról privát kezelése és másik végletként pedig a privát lakások egyedi funkcióinak teljesen csak az adott lakó általi vezérlése), nagyszerűen skálázhatóak a (klónozhatóak az egyes lakásokba telepített) funkciók. 

 

 

Nective Light - egy másik nagyon praktikus, gyors kivitelezést engedélyező megoldás

Tartalom feltöltése folyamatban, köszönöm megértésedet.

 

 

 

 

 

 

 

 

A kategória összefoglalása a már korábban ismertetett szempontok alapján. Bár az egyes rendszerek eltérhetnek egymástól, például telepítésben egy Loxone programozása komplexebb, mint egy Nective rendszer felélesztése, de nagyrészt ráhúzható egy-egy kategória és igyekszem ezek mentén értékelni, hogy a korábbi blog posztokban szereplő rendszerekkel össze tudjátok vetni.

 

Funkciók:

Világítás, fűtés, hűtés, ventilláció, locsolás, riasztó, tűz és vízvédelem, időjárás figyelmeztetés (és beépítés az automatizációba), zene és multimédia vezérlés, beléptetés és bármely automatizációs feladat, ami eszünkbe jut. Alkalmazási példák tekintetében tényleg nyissuk ki a kreatív lényünket, mert nem sok olyan ház körüli automatizáció van, amit egy ilyen rendszerrel és egy rátermett programozóval ne lehetne megoldani. Najó, talán nem fog kiteregetni helyettünk, de ha kell segít a kiteregetett ruhák mihamarabbi megszáradásában. :)

 

Telepítési nehézség:

Ezt a feladatot bízzuk szakemberre - vagy affinitás esetén szánjuk rá az időt - mert egy jól kiválasztott és megtervezett automatizmus évekre teheti gondtalanná otthoni napjainkat és tudhatja szeretteinket és vagyontárgyainkat biztonságban.  

 

Költségek:

Ez a kategória alapverzióban 300-400 ezer Ft anyagártól indul és határt csak a kívánságaink, fantáziánk és pénztárcánk mérete szab. Mivel ezen rendszerek kiépítése esetén szakember bevonása is szükséges, ezen összegek könnyen duplázódhatnak, de egy új építés esetén sok pénzt tudunk megtakarítani egy jól megválasztott integrált rendszerrel. Gondoljunk csak egy átlagos fűtési rendszer vezérlésére. A Funkcionális gyártók 5. Milyen megoldást, vagy gyártót válasszak: Funkcionális gyártók. fűtésvezérlő modul árai vetekedhetnek a fűtőberendezés értékével. Ha ezeket helyettesítjük az okosotthon sszerverünkkel, akkor a kellemeset a hasznossal összekötjük (meg a fűtést a redőnnyel és a meteorológiai előrejelzéssel) és máris másként mutat a végszámla.

 

Megbízhatóság:

Kimagaslóan a legjobb kategória az eddigi korábbi blog posztokban említettekhez képest. Sziget-elven működnek, de rendszerbe integráltan. Azon funkciók, amik elengedhetetlenek egy lakás vagy épület automatizálásában, elsőbbséget élveznek például egy távoli eléréssel szemben. Fontos az, hogy a rendszer akkor is folytatja a fűtés vezérlési feladat elvégzését, ha az internet, vagy a wifi router megállt, maximum mi nem tudunk értesülni az adott állapotról. (adott esetben a wifi router diagnózisára is képes a rendszer és azt újraindítani egy adott IP cím időszakos pingelése segítségével, mondjuk ehhez több szerver szimultán ellenőrzése javasolt, de ez már technikai részlet).

A rendszerre nyugodtan rábízhatjuk magunkat, sokkal nyugodtabban, mint egy sávtartó automatikára az autónk volánja mögött. A technológia sokkal megbízhatóbb és régebbi alapokon nyugszik, mint sok minket körülvevő műszaki berendezés. Ipari PLC-k már 30 évvel ezelőtt is vezéreltek atomerőműveket és azok balesete alkalmával sem ezek a berendezések hibáztak. 

Adatbiztonság szempontjából pedig minden algoritmus és paraméter lokális módon kerül tárolásra és kezelésre a szerverünkön. Semmilyen privát adat nem kerül ki idegen felhő szerverekre. Egyedül a távoli elérés esetén (amikor nem a helyi wifi kacsolatunkat használjuk arra, hogy a telefonos applikáción keresztül elérjük a ház beállításait) lépünk kapcsolatba a gyártó felhő szolgáltatásával, akkor is csak az éppen aktuálisan kiosztott IP címet kérdezzük le. Egyedül ez kerül eltárolásra a felhőben. Ez jellemző a legtöbb ilyen szerver alapú megoldásnál. Ha valaki ettől fázik, akkor lehet VPN alapú kapcsolatot építeni, vagy egyszerűen a távoli elérés funkciót deaktiválni. Más megoldás nincs, hiszen távoli elérés esetén az internetre kell szorítkoznunk saját jóváhagyott frekvenciasávos adó-vevő hiányában.

Összefoglalva ezt a nagyra sikeredett posztot: az okosotthon megoldások néhány császárát igyekeztem bemutatni és mint korábban is írtam: nem teljes teljes a lista, hiszen az sosem tud lenni egy ilyen gyorsan fejlődő szegmensben. Ami biztos, az az, hogy ha valaki komoly, megbízható, hosszú évekre garantált minőségű rendszert szeretne, akkor a szerver alapú rendszerek közt válogasson és ha nem szakmabeli, vagy legalább érdeklődés szintjén nem csigázzák fel ezek a mondatok, akkor mindenképpen foduljon szakemberhez, mert ebben a kategóriában a 230V-os csatlakozás szerelés is előfordul, meg olyan keményebb diónak számító beállítások is, mint egy Modbus regiszterlánc konfigurációja egy inverteres hőszivattyú vezérlése esetén.

Korábbi posztok az okosotthon rendszer gyorstalpalóból:

1. Okosotthon rendszerek - általános bevezető

2. Mit is szeretnék?

3. Milyen megoldást, vagy gyártót válasszak: "Smart-tech"

4. Milyen megoldást, vagy gyártót válasszak: "Ezermester"

5. Milyen megoldást, vagy gyártót válasszak: Funkcionális gyártók.

 

Figyelmeteket köszönöm, szép napot kívánok!

Szabó Péter

Gépészmérnök