Ebben a posztban kimondottan a gépészeti fő egységek gyártói megoldásait igyekszem bemutatni. Bár ez csak egy limitált okos-otthon megoldásra ad lehetőséget, de az egyik legfontosabb funkció életrehívásával, a fűtés/hűtés rendszer okosításával.

Manapság már nehéz vásárolni olyan műszaki berendezést, ami nem rendelkezik internetes, vagy mobiltelefonos alkalmazási felülettel. Emlékezzünk csak a korábbi posztokban szereplő "smart-tech" gyártóknak nevezett eszközökre, ahol egy 3-4000 forintos okos konnektor már mobiltelefonról kezelhető. Akkor természetes, hogy egy kazán, vagy klímaberendezés a saját többszáz ezer (esetleg több millió) forintos bekerülési költségével elbírja ezt a kis extrát. Nincs hát ez másként egyik fűtéstechnikai gyártóval sem.  A teljesség igénye nélkül pár ismertebb típus ilyen oldalát igyekszem bemutatni.

 

A Daikin cég méltán nevezi magát a piac vezető szereplőjének. Technológiai megoldásai révén sokban diktátor, még ha a konkurencia ezt nem is fogadja el kommentár nélkül. Tény, hogy a készülékeik okosításában is elől járnak, mert egyrészt széles körű remote elérést biztosítanak a felhőközpontú alkalmazásaikon keresztül, másrészt pedig ezt továbbgondolva egy olyan ekoszisztémát alakítottak ki, ami az aftersales tevékenységeiken keresztül intelligens módon magukhoz köti a vásárlót oly módon, hogy az nem tűnik tolakodásnak. Ez az igazi okos megoldás. A rendszer neve a Stand By Me, ami a készülék értékesítése és telepítése után egy olyan on-line monitorozást és aktív karbantartás követést tartalmaz, ami segítségével a szervíz technikus on-line módon ellenőrizheti a házunkba telepített berendezés működését és egy esetleges karbantartáshoz már célirányosan tud felvonulni, mert előzőleg lekérdezte a kazánunk, vagy hőszivattyúnk paramétereit. 

 

A smart home rendszerük neve a Residential Controller, amely funkcionalitásai a következők: hőfok és ventilátor sebesség állítás, fűtési, hűtési peogramok időzítése, monitorozás, energiafogyasztás. A rendszer összeköthető a Google és Amazon segédjeivel, ami - bár csak a főbb európai nyelveken - hang utasítás elvű vezérlést is lehetővé tesz, ezzel elegánssá téve a megoldást. Bonyolultabb fűtési, vagy hűtési algoritmusokat ne keressünk, a rendszer automatikusan végzi ezt, sokkal okosabban, mintha mi próbálnánk ezt vezérelni. Az öntanuló PID vezérlés alapfunkció minden gyári eszközű vezérlő rendszernél, ezt ne is akarjuk jobban, vagy szebben megoldani, hacsak nem kimondottan az a cél, hogy egy integrált házautomatika rendszerbe kötjük a fűtés/hűtés vezérlését. Természetesen erre is van lehetsőség, mert a Daikin kedvünkre (felár ellenében) biztosít Modbus, vagy KNX csatolót, amit már tudunk is elegánsan használni egy intelligens okosotthon rendszerben. A Loxone Modbus extension például kiválóan integrálhatóvá teszi a Daikin eszközeit és azokkal nagyon mély szintű kommunikációra képes, mely nemcsak paraméterek kiolvasását, de fűtéstechnikai vezérlési jelek adás-vételét is lehetővé teszi, ezzel biztosítva a hatékony vezérlést és gazdaságos üzemet.

 

 

 

Egy másik nagy név a piacon a Viessmann, vagy egy elérhetőbb árú az Ariston. Mindkét cég ugyanazt a smart home közeget fogja biztosítani, mint az előzőnek bemutatott Daikin. Mindkettőnél elérhető az okos alkalmazás, a Viessmann cég biztosít hozzá egy megfelelő protocollra képes kiegészítőt, a Vitoconnect falidobozt, amely kazánunkat, vagy hőszivattyúnkat wifi képessé teszi a Vicare App alkalmazás használatával. Funkcióikat tekintve ugyanazokat tudjuk életrehívni, mint a Daikin termékeinél, tehát a szobánkénti hőmérsékletet (amennyiben szobánként van felszerelt termosztátunk), fűtési/hűtési időzítéseket és nyomon követhetjük kazánunk előremenő hőmérsékletét és fogyasztását.

 

Az Ariston szintén elérhetővé teszi ezen paraméterek nyomonkövetését és beállítását az Ariston Net fantázianevű alkalmazással, mely kapcsolatot biztosít mind a kondenzációs gázkazán, hőszivattyú és vízmelegítő termékekhez. Az Ariston Net Pro pedig itt is a szervíz szakemberek bevonásával egy after-sales szolgáltatást céloz meg, mellyel egyrészt garantálja a folyamatos kapcsolatot a megrendelővel, másrészt biztosítja a problémamentes karbantartást, ami a hoszzútávú termék-élet elengedhetetlen eleme.

 

Elmondhatjuk tehát, hogy három piaci szereplő okos vezérlőjének megvizsgálásával körül-belül ugyanazt az okos otthon élményt kaphatjuk, ami kimerül (de nem alábecsülendő) egy profi fűtés/hűtésvezérlő program biztosításában és annak okostelefonon történő elérhetőségében és a piac ezen szegmensében szintén fontosnak tekinthető karbantartás nyomonkövetésben. Abba nem nyertünk belelátást, hogy a Stand By Me rendszer például milyen szintű paraméter on-line monitorozását teszi lehetővé, de feltételezzük, hogy mélyebb szintet tesz lehetővé, mint amire egy hétköznapi felhasználó kíváncsi.

 

Akarunk-e tehát egy fűtés/hűtéstechnikai termékgyártótól okosotthon megoldást vásárolni?

Azt gondolom, hogy ha egy megbízható rendszerre van szükségünk és nem fontos a lakásunk további funkcióinak az integrálása, akkor a fűtés/hűtés rendszer távirányítására ez lesz a legmegfelelőbb céleszköz, hiszen ki értene jobban a fűtési rendszerek vezérléséhez, mint az a szakértő, aki maga építette ki a hőforrást és a vezérlést is rá. Valószínű én is utoljára fogom szétfaragni azt a 12 éve megvásárolt Buderus kondenzációs kazánt, padló és radiátoros körrel, ami bár nem okos funkciókkal ellátott, de teszi a dolgát észrevétlenül és gazdaságosan. 

 

Abban az esetben viszont, ha szeretnénk olyan integrált rendszert, ami az egész házat autonóm módon képes vezérelni, összehangolva a fűtést/hűtést, ventillációt, árnyékolást, világítást, energiatermelést és mérést, akkor bizony vegyük meg a Modbus vagy KNX csatolót a fűtési rendszerünkhöz és kössük be a következő héten megjelenő blogposzt leírásban szereplő szerverközpontú okosotthon rendszerünkbe. Csorbát nem szenvedünk, hiszen a fűtési/hűtési algoritmusokat ugyanúgy le tudjuk képezni a vezérlőprogramban és még inkább személyre tudjuk azt szabni.

Link a követkeő poszthoz:

6. Milyen megoldást, vagy gyártót válasszak: Szerver alapú megoldások.

 

Figyelmeteket köszönöm, szép napot kívánok!

Szabó Péter

Gépészmérnök