Előző blog bejegyzésem arról szólt, hogy milyen dolgokat várhatunk el egy kész okos-kütyü gyártó termékpalettájától. Ők voltak az Aquara, Sonoff, Trust, Xiaomi Mi, Shelly, Moes, Yeelight, D-link termékek, stb. Ebben a blog posztban arról tudtok olvasni, hogy milyen megoldások alakíthatók ki az ezermester kezével: gyakorlatilag minden!

 

Tyű, ha nekem ennyi szerszámom lenne, biztos belefognék még a sebészetbe is és nem állnék meg a whitworth menetes srófnál. :) Hmmm, okosotthon ennyi kombináltfogóval, biztosan jó hasznát vennénk... 

 

Teljes funkcionális okosotthon ezermester rendszerek 

Ezek alatt nem értek mást, mint a régi mikrokontrollerekből és assembly programozási módú vezérlő IC-kből kinőtt iparág termékei, amik manapság szintúgy szerteágazó megoldásokkal szélesítették ki a piac ezen szegmensét, mint bármi más fogyasztási cikk. Az elmúlt 15-20 évben rengeteg mikroszámítógép fejlődött ki és nyerte el a programozni vágyók méltó szeretetét. Hogy is ne tenné, ha egy Raspberry PI 30 ezer forintos áráért egy nyílt forráskódú férfiököl méretű mutatós számítógépet kapunk, ami Linux környezetben gyönyörűen tekeri a office xlsx, docx stb kiterjesztésű fileokat, youtube videót nézhetünk róla, nem támadják vírusok és stabil, mint a Mia motor fordulatszáma. Most írtam pár zsargon kifejezést. :)
Ezekkel a jellemzőkkel egyébként nagyjából le is írtam az okosotthon ezermester módra tulajdonságait.

 

Főbb gyártók itt az Arduino, Raspberry, Microchip, PicoPLC és sok más tengerentúli márka. Nem meglepő, ha kedves olvasó az autódban a motorvezérlő elektronika pont ezen gyártók egyik platformjára épült. Az autóipar pedig nagyon magasra teszi a mércét. Na de a megbízhatóságról később.

 

Funkciók: az ilyen okosotthon rendszereknek az egyik fő erénye a végtelen rugalmasság, hiszen a programozhatóságuk és a hozzájuk bármilyen érzékelő, vagy actor (végrehajtó egység) kapcsolásával olyan képességekkel tudjuk felruházni mikrokontrollerünket, mint az újjlenyomat olvasó, hang analizátor, füst, vagy egyéb mikrorészecske elemző, mozgás, vagy jelenlét érzékelő, hőmérséklet, pára és légminőség érzékelő, vagy éppenséggel tömeg, gyorsulás, vagy fényerősség mérési képesség. Ezen bemeneti adatokkal már a legösszetettebb okosotthon rendszer is el tud dolgozni egy pár száz ciklust, mire kihámozza belőle a kívánt funkciót. Picit konyhanyelvre fordítva gyakorlatilag bármit meg lehet csinálni egy ilyen rendszerrel, hiszen a működésének elve ugyanaz, mint az összes ipari alkalmazású számítógép vezérlésnek, csak itt teljesen le tudunk menni a "vasig", szó szerint értve begépeljük a programkódba a kívánt funkciót indító vezérlogikát, majd azt megfelelő elektronikai kapcsolásokkal illesztjük az adott funkció elvárásaihoz. Határt csak a később taglalt elvetemült háromság szabja.

Telepítési nehézség:

Ehhez az elvetemült háromsgára van szükség: türelem, szakértelem és rengeteg idő. Ez esetben a fejlesztéseket mi végezzük otthon, gyakran örökké, mert a hobbysta szellem sosem nyugszik. Itt térek rá a nyílt forráskódra. Ha szeretné a felhasználó, akkor adott esetben egy desktopként használt Raspberry PI teljes operációs rendszerét át tudja írni és nem félti ezt egyetlen óriás cég sem, hogy az árbevételüket fenyegetnénk ezzel. Így hát a támogató közösségnek köszönhetően nagyon sok dolog elérhető fórumokon keresztül, azonban a nagycégeknél dollármillókba kerülő mérnöki fejlesztést mi magunk csináljuk otthon, gyakran családtagjaink agyára menve. Nem baj, ők ezt nem érthetik, valahol be vannak zárva a konvenciók fellegvárába és nem tudnak minket boldog őrülteket értékelni. ;)

 

Költségek:

Ezen a téren csak a mai helyzetről merek véleményt nyilvánítani. Ugyanis ezt a szegmenst nagyon sújtja a globális chiphiány, ami egyébként el fogja érni a többi gyártót is, itt azonban már szemmel látható és nem tudni, hova fogja ez majd repíteni az árakat. Vegyük tehát a mai képet: gyakrolatilag bármelyik mikrovezérlő chip elérhető 10 ezer forintból és mellédobva egy finom belsejétől megfosztott mangó héjába gyűjtött mennyiségű egyéb kiszolgáló alkatrésszel (úgy mint ellenállás, kondenzátor, kristály, tranzisztorok, FET-ek, relék stb) el is tudjuk készíteni a vezérlőáramkörünket, vagy megvesszük a kész kit-et és pár ezer forintból tudunk hozzá venni érzekelő áramköröket. Mondjuk 30-50 ezer forintból már komoly rendszer összehozható, amire utána csupán pár száz munkaóra programozást kell rátenni és kész is. ;)    

 

Megbízhatóság:

Amennyiben az elvetemült háromság rendben ment és jól építettük fel a logikát, megfelelően illesztettük kontrollerünkhöz, vagy mikroszámítógépünkhöz a perifériákat (érzékelőket és actorokat), akkor ez a rendszer örökre működni fog. A korábbi utalásomat az autóipar magas elvárásaira most előhúzom és indokolok is vele. Gondoljuk el, ha egy autóban egy motorvezérlő elektronika elmegy átlag 30 évet (mert nem az szokott megállni az esetek nagy részében, hanem a kontakthibák okozta üzembiztonság bomlik fel) állandó rázkódás, magas és alacsony környezeti hőmérséklet mellett, akkor kis otthonunk nyugalmában bizony ki fog szolgálni amíg szeretnénk. Maximális.

Kimondottan elvetemülteknek ajánlom, de nekik nagyon!!! ;)

 

Tartozom még ezen blogban két zsargon kifejezés magyarázatával: Linux és Mia motor.

- Az egyik egy nagyon régi keletű öngyulladásos egyhengeres dízelmotor, amit az állati erő kiváltására vezettek be a világon jópár évtizeddel ezelőtt és híres volt megbízhatóságáról és állandó fordulatszámáról (stabilmotornak is nevezték),

- a másik pedig egy olyan számítógépes operációs rendszer, ami sokkal megbízhatóbb, mint a konkurrens ablakos cég terméke... hogy senkit ne sértsek meg, nem neveztem meg semmit itt, tehát lehet úgy is érteni, hogy a Mia motor megbízhatóbb, mint az ablakos cég... ami egyébként igaz is. :D

 

A következő blogban igyekszem az általam funkcionális gyártóknak nevezett csoporttal foglalkozni, akik a hűtés, fűtés és egyéb gépészeti szakcégek és az ő okosotthon kész berendezéseik:

5. Milyen megoldást, vagy gyártót válasszak: Funkcionális gyártók.

 

Figyelmeteket köszönöm, szép napot kívánok!

Szabó Péter

Gépészmérnök