Folytatva az előző posztban elkezdett témát, szeretném a fő csapásirányokban kicsit megkönnyíteni az érdeklődők dolgát. A lenti ábra könnyebb megértése érdekében pár fogalmat tisztázok, amik mentén javaslom a rendszerek bekategorizálását és utána példákat is mondok az adott kategóriába a piacon található okosotthon gyártmányok közül.

Ezek mind szubjektív dolgok, ahogyan én látom a piacot és a trendeket. Lesz aki egyezik ezzel a kategorizálással, lesz aki vétózza, kritizálja majd azt, hiszen a gyártók nagyon ügyesen olyan valós, vagy vélt értékek mentén építik stratégiájukat - gyakran az érzelmi vonulatokat célozva, a gyengénkre építve, hogy képtelenség abszolút igazságokat állítani. Emlékezzünk például arra az időszakra, amikor egy okostelefonnak előnye volt a nagy betekintési szög (az a szög, ami alatt jól látható a kijelző), amit a elsősorban a kijelző technológia korlátozott. Aki nagyobb betekintési szögű telefont tudott felmutatni, az volt a király.

Manapság meg pont azzal nyernek teret ugyanezek a gyártók, hogy ha ez a szög kisebb, akkor kevesebben látják a földalattin, vagy villamoson, hogy mit olvasol és ezért nagyobb privát biztonságot adnak a kezedbe. Nem vicces? Nem beszélve a régen minél kisebb nyomógombos telefonokról, ma meg a tablet méretű okostelefonokról... Így hát ne csodálkozzunk, ha valakinek pont a rendszerben rejlő programozási rugalmasság az előny, másnak pedig az, hogy nem kell foglalkozni semmivel, hiszen helyettünk cselekszik a rendszer. Végülis smarthome.

Kezdjük a felhasználótípusokkal, hiszen ezzel tudjátok magatokat kalibrálni és e mentén folytatva az olvasást. Figyelem, itt nincs jó, meg rossz: mindenki valamit keres, ami neki a legjobb!!!

 

Kis ház-okosítás, látványos elemek, egyszerű "off the shelf", vagy "plug and play" megoldást kereső felhasználók: 

Funkciók: világítás, konnektor és relé kapcsolása, redőnyök vezérlése, alapszintű fűtésszabályozás, zene kapcsolás, stb.

Szeretném pár egyszerű funkció mentén okosítani a a lakásomat, házamat, például okosvilágítást és pár okoskonnektorról üzemelő berendezést telefonról szeretnék üzemeltetni, esetleg távolról elérni. Ide sorolható még a központi termosztát kezelése is, ami egy célhőmérséklet (amire szeretnénk fűteni a lakást) beállítására és ki/bekapcsolására alkalmas. Külön jó lenne, ha tudnék neki magyarázni, beszélgetni vele, beszédvezérléssel (voice command) irányítani. Ezt majd külön tárgyaljuk.

Ez a termékcsoport az általam Smart-tech gyártók csoportjába tartozik. Itt jellemzően olyan központi eszközökkel találkozunk, mint Aqara Hub, Samsung SmartThings, Xiaomi Mi Home, Philips Hue Bridge, Sonoff Hub, stb. Ezek a központok képesek saját és más gyártók okos eszközeivel (fogyasztóival) kommunikálni és azokat irányítani. Ilyen fogyasztók lehetnek integrált okosLED lámpák, okoskonnektorok, okoskapcsolók és okosrelék, amikkel szinte minden elektromos fogyasztót tudunk alapszinten automatizálni. Fontos azt is kiemelni, hogy vannak olyan fogyasztók, amik képesek egyből egy asszisztenshez csatlakozni, mások csak a saját hub-on keresztül. Ezeknek utána kell járni, gyorsan kiderül, hogy az adott okos lámpa például tud-e közvetlenül komminukálni Alexával. Fő volument a következő gyártók viszik el a kütyü kategóriában: AquaraSonoffTrustXiaomi MiShellyMoesYeelightD-link. A lista szinte végtelenül folytatható, sok esetben ugyanazt a fizikai "vasat" fogjuk fellelni egyik-másik gyártó külön logói alatt.

A voice command, vagy beszédvezérlés komplexebb algoritmusokat igényel és ehhez javasolt a nagyobb márkák közül választani Assistant-ot, hogy megfelelő eredményt kapjunk. A pontosan működő hangfelismerés gépi tanulást (machine learning) igényel, ami a mesterséges intelligenciák egyik legerősebb ágazata és komoly fejlesztéseken ment keresztül az elmúlt 5 évben. Ezt nem minden piaci szereplő engedhette meg magának és beletelik még egy-két évbe, hogy elterjedjen a távol-keleti gyártóknál is. Gondoljunk arra, hogy az Amazon Alexa-ja képes felismerni a suttogást és hasonlóan suttogva válaszol. A suttogás során nem rezgeti meg a hangszálunk a levegőt, hanem teljesen más mechanizmusok útján képezzük a hangot. Ez még vetekszik a mágiával. :). Ezekhez javaslom az Amazon Alexa, Google Assistant, Microsoft Cortana, vagy ha éppenséggel almásak vagyunk, akkor az Apple Homekit-et Siri esgítségével. Ezen rendszerekhez szeret mindenki alkalmazkodni, tehát a nevesebb okosotthon gyártók eszközei szintén könnyen integrálhatóak ezen asszisztensekkel. Egy fontos szempontot azonban ne feledjünk: kicsiny országunk sajátos nyelve nem ad elég statisztikai alapot a nagy fejlesztő óriásoknak, hogy magyarra is kidolgozzák a hangasszisztenseket. Jelenleg egyik hangasszisztens sem tud készségszinten magyarul kommunikálni. Képesek szép kiejtéssel lefordítani szavakat, vagy kifejezéseket, de magyarul gondolkodni és kommunikálni még nem. Viszont cserében szépen fejlesztik a mi angol tudásunkat és igény esetén akár indiai akcentussal is beszélik az angolt. Mert van aki, ezt keresi. Van aki pedig a különböző púzáshangokat. Igen, Alexa ilyet is tud, nem is akárhogy. :)

Telepítési nehézség: kezdő, alapszintű- a központ telepítése és üzembehelyezése majdnem olyan egyszerű, mint egy vezeték nélküli hangszóró párosítása a telefonunkkal. A youtube-on számtalan 2-3 perces videót találunk ezeknek a rendszereknek a felélesztése kapcsán.

Költségek: 2-3 ezer forintos reléktől kezdve, 8-10 ezer forintos konnektorokon át a voice command egységekkel kombinált több százezres rendszerekig minőségtől és funkcionalitástól függően bármi lehet, de alapvetően 30-50 ezer forintból egész élvezhető rendszert lehet összeállítani.

Megbízhatóság: ennél a termékcsoportnál előfordul bizony, hogy egy-egy eszköz "leakad" vagy megáll. Nagy a wifi, vagy internet hálózattól való függés. Ha valaki például éjszakára lekapcsolja a wifit az elektro-szmog csökkentése érdekében, akkor elfelejtheti az összes automatizmust, amit beállított, mert ezek nagyrészében bizony a "levegőben avel a petró". Ezt a kifejezést akkor használták a szüleink, nagyszüleink gyerekkorában, amikor falura bekerült a villany és az leváltotta a petróleumlámpát, mondták, hogy "dróton avel a petró", azaz, vezetéken megy a villany, vagy elektromos áram. :) 

Figyelmeteket köszönöm, szép napot kívánok!

A következő blog témája a barkács rendszerek a kis fenti diagramomból a bal felső negyed. Rengeteg előnyével és nehézségével:

4. Milyen megoldást, vagy gyártót válasszak: "Ezermester"

Szabó Péter

Gépészmérnök