Melyik irányt válasszam?

Talán ez az egyik legnehezebb kérdés, amivel kezdődhet egy cikk okosotthon témában. Egész egyszerűen azért, mert olyannyira szerteágazó a választás, hogy már majdnem ahhoz egy műszaki/informatikai diplomára van szükség, hogy az ember átlássa a pillanatnyi piacot, nem beszélve arról, hogy mennyire gyorsan, napról-napra változik.

Na de miért?

Ezért a gyors változásért mi vagyunk a felelősek, mert folyamatosan emelkedik az igényszintünk, melyet a piaci szereplők igyekeznek kielégíteni, egyesek reaktív módon, mások pedig olyan intuitív előremutató gondolatokkal, amik esetenként vélt igényeket céloznak meg és igazán nagy változtatásokat nem is igényelnek.

Mit értek vélt igény alatt?

Egy személyes példán keresztül mutatnám ezt be: amikor első almás telefonomat kezembe vettem és le voltam nyűgözve annak letisztult formájától és minden igényt kielégítő alkalmazásaitól, akkor nem gondoltam volna, hogy egyszer, pár évvel később arra figyelmeztet ugyanaz a készülék, hogy az egyik lábam rövidebb, mint a másik és járási aszimmetriám van.

Tudtam én ezt, mert ennél sokkal korábban már szorosra fűztem életemet gyógytornász párommal, aki már akkor felhívta figyelmemet erre, így nem lepett meg ez a része. Viszont technológiailag nagyon nagyra tartom azt, hogy egy meglévő hardver eszközállománnyal egy firmware frissítés után a mérnökgárda előrukkolt egy olyan funkcióval, ami gyakran hasznosnak is bizonyulhat. Ezt a példát nevezem vélt igénynek.

Halkan jegyzem meg, hogy jelenleg androidos telefonom van és párommal azóta is együtt vagyunk, úgyhogy ő valahogy jobban marketingelte ezt a dolgot, mint az almagyár. ;)

Visszatérve a példám előtti piaci szereplőkhöz: a kis infografikai kép tartalmaz egyrészt pár gyártót, akik jelenleg okosotthon területen erősek, másrészt pár szabvány protokollt, amiket ezen termékek használnak. A gyűjtemény teljesség igénye nélkül készült, sokkal-sokkal több ilyen cég van a piacon. Rajtuk kívül ugyanígy azon gyártók termékei is idetartoznak, akik elsősorban nem okosotthon, vagy IoT (internet of things: a dolgok internete) eszközöket készítenek, hanem például kazánokat, vagy légkondícionáló berendezéseket, vagy hőszivattyúkat. Céljuk az, hogy erre a rohanó vonatra ők is fel tudjanak férkőzni, mert valljuk be, az okos vezérlés egyre nagyobb divat. Még akkor is, ha egyik okos rendszer teljesen más funkcionalitást ad, mint a másik.

Mi az okos otthon?

Mit jelent az, hogy okosotthon rendszert szeretnék? Visszakérdezek: mit szeretnél? Automata locsolót; vagy telefonról kapcsolható okoslámpát; vagy hangvezérléssel indítható kávégépet; vagy suttogó Alexát; ha a család már alszik; vagy olyan fűtésrendszert, amiről nem tudod, hogy létezik, mert mindent autonóm módon csinál, esetleg az éves karbantartásra is felveszi a szervízzel a kapcsolatot; segíti Nagyit abban, hogyha eltér a napi rutinjától, akkor udvariasan emlékezteti, esetleg segítséget hív?? Mindenre van (vagy hamarosan lesz) megoldás, még arra is, amire ma nem gondolsz, se Te, se én, se senki. 

A következő részben abban próbálok meg segíteni, hogy könnyebben megfogalmazd, mit is szeretnél: 

2. Mit is szeretnék?

 

Figyelmeteket köszönöm, szép napot kívánok!

Szabó Péter

Gépészmérnök