A családiház gépészeti rendszere üzembiztonságot kíván és jól megépítve költséget takarít meg Önnek és környezetének.

Hagyományos gázkazán fűtésrendszer intelligens vezérlése, vagy hőszivattyús felületfűtés/hűtés irányítása, vagy hőtároló puffertartály menedzselése, vagy megújuló energiaforrás kezelése, vagy esetleg ezek harmonikus együttműködése a feladat, a rendszer saját kiegészítőivel a kiszolgálandó egységekhez kapcsolódik. Azok vezérlése a Loxone Config szoftverben kialakítható, személyre szabott módon, vagy előre elkészített sémák alapján automatikusan történik. Nem csak hő/energiaforrásának menedzselése, hanem az Ön lakása helyszíneinek klimatizálása is feladata a rendszernek, azok funkcióitól függően. Egy vendégszoba, vagy nappali más és más célokat szolgál és ezek hőtechnikai vezérlése is más algoritmusokat igényel. Az épület benapozottságától függően a rendszer az árnyékolás vezérlésével is képes hozzájárulni a gazdaságos üzemvitelhez. Nem utolsó sorban a smart metering megoldásával energiatudatosságunkat is fejleszti a rendszer, hiszen kimutatható életvitelünk környezeti lábnyoma és ezáltal képesek vagyunk annak méretét csökkenteni.

 

Gyakori megoldás a hétvégi ingatlanok fűtése elektromos fűtőpanelekkel, vagy adott esetben fűtőfóliával, mert ezek gyorsan tudnak reagálni egy fűtési igényre és bár nem a leggazdaságosabb fűtésmód, mégis egy költségoptimális megoldást tud biztosítani az alacsony éves használati órák miatt. Ha már ingatlanunkat felruházzuk intelligens funkciókkal, akkor fűtésünket is tehetjük konfortossá azáltal, hogy integráljuk okosotthon központunkhoz, életre hívva olyan funkciókat, mint például a szobánkénti vezérlés, vagy időbeni hőmérsékleti trendek megadása, segítve ezzel a pihentető alvást és kellemes melegre való ébredést. Ezek nem képviselnek különösebben kimagasló vezérlési színvonalat, de sokban javítani tudják pihenésre szánt napjaink minőségét.

 

Összetettebb gépészeti rendszerek

Picit komplexebb vizekre evezve és ezzel a vérbeli gépészek érdeklődését is felketve lehetőségünk adódik több gép egyidejű vezérlésére, egymást kiegészítve, vagy adott esetben üzemóra figyelembevételével egy kaszkádüzem kialakítására. A PLC programozási logika magas fokú rugalmasságot ad a vezérlési feladatok ellátásában. Ezt alkalmazhatjuk akár hőszivattyúk, akár gázkazánok, vízteres kandallók, vagy villamos pótfűtés esetén is. A legtöbb gyártó már ad megoldást saját termékeinek kombinálására, ez azonban egyirányú utcába tereli a gépészek és a műszaki érdeklődésű felhasználók tervezéseit. Vannak például megoldások a kazánházi kaszkádüzem megvalósításra, de ha azt tovább szeretnénk integrálni az épület belső gépészeti megoldásaival, akkor szűkül a választék. A piac vezető gyártói természetesen haladnak a korral és igyekeznek minél szélesebb spektrumot lefedni a technikai megoldásaikkal, de ezek sok esetben csak nagyon költséges módon kivitelezhetőek.

 

Mi történik akkor, ha éppen egy meglévő - és ahhoz modern technológiával üzemelő, hogy lecseréljük (például botorságnak tartanám egy széles teljesítménytartományban modulálható kondenzációs készülék cseréjét annak élete derekán csak azért, hogy okosotthon rendszerbe integrálható legyen) - kondenzációs gázkazán mellé szeretnénk egy hőszivattyút, vagy szellőztetőgépet vásárolni és őket harmonikus együttműködésbe hangolni? Sok esetben a konkurencia termékeivel történő integrálás nehéz feladatnak minősül, mert egyik gyártó sem veszi a fáradságot, hogy a másik termékeivel kompatibilis egységet tegyen piacra. Ilyenkor van lehetőség a gyártófüggetlen okosotthon rendszerekben gondolkodni, amelyek képesek csatlakozni a meglévő, vagy újonnan vásárolt gépészeti egységekhez és ezek együttműködését létrehozni, összehangolni. A Loxone termékei kompatibilisek a piaci gépészeti kommunikációs protokolokkal (Pl.: RS232, RS485 és Modbus) és ezek által hozzájuk csatlakoztatható és vezérlési logika kialakítható. A logika kialakítása pedig már egy részben épületgépészeti feladat, részben pedig a megrendelő, végfelhasználó kénye-kedve szerinti szinte végtelen lehetőségek tárháza. Ezt leginkább egy példán keresztül tudom bemutatni: adott egy házban egy gázkazán, egy hőszivattyú és egy hővisszanyerős szellőztető berendezés, ami gazdaságossági szempontból egy optimális megoldás, hiszen a különféle üzemmenetekre mindig több alternatív megoldás kínálkozik. 

 

Ha felkeltettük érdeklődését, elérhetőségeinken megtalál.